PTO strīdā par subsīdijām "Airbus" ļauj ASV noteikt tarifus ES ražojumiem 7,5 miljardu dolāru vērtībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: CHRISTIAN HARTMANN / REUTERS

Savienotās Valstis drīkst noteikt  muitas tarifus Eiropas Savienības (ES) ražojumiem 7,5 miljardu ASV dolāru (6,86 miljardu eiro) vērtībā,  reaģējot uz subsīdijām Eiropas aviobūves uzņēmumam "Airbus", trešdien paziņoja Pasaules Tirdzniecības organizācija (PTO).

Šie ir lielākie pretpasākumi, kādus PTO jebkad ir atbalstījusi tirdzniecības strīdā.

Summu noteica PTO arbitrāža pēc tam, kad organizācija 2018.gada maijā atzina par pamatotu ASV nostāju, ka ES valstu piešķirtās subsīdijas un aizdevumi "Airbus" bijuši nelikumīgi.

Savienotās Valstis plāno noteikt lielākus muitas tarifus ES ražotajiem lidaparātiem un bloka valstu eksportētajiem pārtikas produktiem, piemēram, sieram, olīvām, apelsīniem un miltiem.

ASV ir atļauts palielināt tarifus līdz pat 100%, bet tie būs jāatceļ, tiklīdz ES valstis pārtrauks subsīdijas "Airbus".

Brisele norāda, ka nelikumīgie pasākumi vairs netiek īstenoti, bet PTO tas vēl ir jāapstiprina.

Briseles un Vašingtonas nesaskaņas par subsīdijām lidmašīnu ražotājiem ilgst jau gadiem ilgi. ASV ir neapmierinātas ar subsīdijam Eiropas uzņēmumam "Airbus", bet ES - ar subsīdijām amerikāņu kompānijai "Boeing".

Eiropas Komisija (EK) aicināja  ASV atturēties no tarifu noteikšanas ES produkcijai pēc PTO lēmuma, norādot, ka tas būtu "tuvredzīgi un neproduktīvi".

ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrema norādīja, ka par vainīgām ir atzītas abas - gan ASV, gan ES.

Ja ASV izlems noteikt tarifus, tā nostādīs ES situācijā, kurā tai nebūs citu iespēju, kā spert līdzīgu atbildes soli.

ES plāno piemērot atbildes tarifus, pamatojoties uz PTO iepriekšējo secinājumu, ka ASV subsīdijas "Boeing" arī bijušas pretlikumīgas, bet šajā lietā PTO vēl nav nosaukusi summu, par kādu ES drīkst piemērot tarifus ASV precēm.

ES plāno piemērot tarifus ASV ražotām lidmašīnu rezerves daļām, spēļu konsolēm un kečupam.

"Airbus" šodien aicināja sākt sarunas, lai atrisinātu konfliktu, un norādīja, ka ASV tarifi kaitētu visai aviācijas nozarei.

"Airbus" norādīja, ka gandrīz 40% no iepirkumiem, kas saistīti ar lidmašīnām, ir no ASV piegādātājiem, un piegādātāju ķēdē ASV nodarbināti 275 000 cilvēku.

"Ja tarifi tiks piemēroti, cietīs visa globālā nozare," norādīja kompānija, piebilstot, ka PTO drīzumā lems par summu strīdā par ASV subsīdijām "Boeing".

"Vienīgais veids, kā novērst šo tarifu negatīvo ietekmi, ir ASV un ES sarunu ceļā atrast risinājumu šim ilgajam konfliktam," norādīja "Airbus".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu