Kijevas Neatkarības laukumā protestē pret "Šteinmeiera formulu" (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Trešdienas vakarā Kijevas neatkarības laukumā pulcējās protestētāji, paužot neapmierinātību ar valdības piekrišanu tā dēvētajai Šteinmeiera formulai Donbasa jautājumā, vēsta "Kyiv Post".

Saskaņā ar UNIAN datiem, protestā Kijevas Neatkarības laukumā trešdienas vakarā pulcējās līdz pusotram tūkstotim cilvēku.

Demonstranti no Neatkarības laukuma devās uz prezidenta biroju.

Protesti notika arī Ļvovā, Harkovā un Mariupolē, kā arī citviet Ukrainā.

Foto: GENYA SAVILOV / AFP

Formula dod zaļo gaismu vietējo vēlēšanu rīkošanai prokremlisko separātistu kontrolētajos Donbasa reģionos. Vienošanās paredz, ka separātistu kontrolētie reģioni Austrumukrainā pēc vēlēšanām varētu iegūt īpašu autonomo statusu. Vēlēšanām būtu jānotiek saskaņā ar Ukrainas likumdošanu un ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) apstiprinājumu.

Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis norādījis - viens no galvenajiem priekšnoteikumiem, lai vēlēšanas varētu rīkot, ir Krievijas bruņoto spēku un Kremļa atbalstīto kaujinieku aiziešana no teritorijas. Ukrainai jāatgūst kontrole pār tās austrumu robežu ar Krieviju, uzsvēris Zelenskis.

Zelenskis uzsvēra, ka pagaidu likums par Donbasa īpašās teritorijas statusu zaudēs spēku ša gada beigās, tāpēc Augstākajai radai "ciešā sadarbībā un diskusijās ar sabiedrību" jāsagatavo jauns likums. "Un šajā likumā netiks pārkāptas nekādas sarkanās līnijas," paziņoja Zelenskis. "Tātad tajā nevar būt nekāda padošanās instrumenta."

Zelenskis nepaskaidroja, kādas "sarkanās līnijas" domājis, taču viņš uzsvēra, ka "Šteinmeiera formulu" vajadzētu integrēt jaunajā likumā.

Saskaņā ar Zelenska teikto, "Šteinmeiera formulas" apstiprināšana beidzot ļaus sarīkot "Normandijas četrinieka" - Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas - tikšanos.

Ar "Šteinmeiera formulu" 2016.gadā nāca klajā Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, kurš tolaik bija Vācijas ārlietu ministrs. Ierosinājums tika izteikts laikā, kad bija skaidrs - 2015.gada februārī parakstītais Minskas miera līgums ir izgāzies.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu