Vai mums ir "jādr**as" priekš valdības, lai viņiem dzimst nodokļu maksātāji? (15)

Filozofa viedoklis
Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Latvijas radio

Filozofs, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Vents Sīlis LR1 raidījumā "Krustpunktā" runā par to, kā ir būt vecākiem Latvijas valstī. "Sanāk, ka mūsu valstī tev ir jābūt par vecāku no resursiem, kuriem nekur nav atvēlēta vieta tos uzkrāt," secina filozofs.

"Neuzskatu, ka mūsu sabiedrība, kas ir šādi iekārtota, ir cilvēkam draudzīga. Tā ir lielākoties modernās verdzības sabiedrība, kur lielākā daļa cilvēku strādā darbu, kas viņiem riebjas, un saņem naudu, ar ko viņi knapi var iztikt, paskatoties uz vidējiem algas rādītājiem valstī.

Un te rodas laulību alianses, kas ir nevis tāpēc, ka mīlētu viens otru, bet tā vieglāk īri nomaksāt. Tad ir vairāk naudas iztikšanai, un, ja tas bērniņš tur atnāk, viņam ir jāsaskaras ar diviem aizkaitinātiem pieaugušajiem, kas jau tā netiek galā ar savu dzīvi, un bērns top par vēl vienu izdevumu aili viņu ikmēneša budžetā," savus novērojumus tieši klāsta filozofs, divu bērnu tēvs Vents Sīlis.

Filozofs Vents Sīlis piekrīt, ka sabiedrības spiediens uz vecākiem ir milzīgs un tas pārsvarā ir no daudzām neadekvātām pusēm.

"Uzskatu, ka valstij ir pārāk liela apsēstība ar to, ka mums ir dzimstība jāregulē...

Piedodiet, jūs varat dzimstību regulēt tad, kad padarāt bērna piedzimšanu par mazāk bankrotējošu pasākumu.

Visa Nacionālā apvienība, kas gaudo par dzimstības paaugstināšanu, ne zilbi šajā sakarā nesaka.

Kaut ko tik vāvuļo, ka mums ir "jādrāžas" priekš valdības, lai viņiem dzimst nodokļu maksātāji. Un tā ir augstākajā mērā divkosība. 

Un es nerunāju tikai finansiālā nozīmē. Būt par vecāku nozīmē, ka varbūt tev iedod vienu brīvdienu klāt. Tāpēc, lai tu jau, piemēram, ceturtdienā vari sagatavoties brīvdienām ar bērniem.

Bet sanāk, ka mūsu valstī tev ir jābūt par vecāku no resursiem, kuriem nekur nav atvēlēta vieta tos uzkrāt.

Šajā sakarā filozofam ir savs piedāvājums: "Es teiktu tā, par katru bērnu cilvēks ir pelnījis klāt vienu brīvdienu nedēļā. Un tad mēs runājam par mūsu ģimeni orientētu sabiedrībai. Un tad ir jēga, ka ir divi bērni - trīs bērni. Un tad, kad tev ir pieci bērni, tad tu reāli neko citu nevari darīt, līdz bērni pieaug un tu vari atgriezties darbā."

"Būt par vecāku ir liels gods un milzu atbildība. Man pašam ir divi bērni, un es ceru izpildīt šo lomu godam, bet, no otras puses, es jau nevaru būt labāks tēvs par to, kāds esmu. Ir tas, kas ir, un man atliek censties neizdarīt pārāk daudz kļūdu,"  par savu tēva lomu stāsta Vents Sīlis.

Vairāk raidījuma "Krustpunktā" interviju ar Ventu Sīli klausies te. 

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu