Irākā protesti pāraug vardarbībā; 30 bojāgājušie (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Hadi Mizban / AP

Irākas galvaspilsētā Bagdādē un valsts dienvidos ceturtdien trešo dienu pēc kārtas turpinājās protesti, kuros bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz 30 cilvēkiem. 

Demonstranti, spītējot komandanta stundai, drošības spēku raidītai asaru gāzei un šāvieniem, protestēja pret korupciju, bezdarbu un komunālo pakalpojumu sliktu kvalitāti. 

Šīs demonstrācijas ir kļuvušas par pirmo nopietno izaicinājumu premjerministram Adelam Abdelmahdi, kurš pirms gada izveidoja valdību un ir vainojis vardarbībā "agresorus" protestētāju vidū.

Premjers kopš protestu sākuma ir maz rādījies sabiedrībā, dodot priekšroku rakstiskiem paziņojumiem, lai gan valsts mediji apgalvoja, ka viņš esot ticies ar vārdā nenosauktiem protestu līderiem.

Foto: Hadi Mizban / AP

Demonstranti Bagdādē trešdienas vakarā pulcējās pie Naftas un rūpniecības ministrijas ēkas, kā arī solīja doties uz Tahrira (Atbrīvošanas) laukumu, lai gan tā rajonu ir bloķējusi policija.  

Īpašo uzdevumu policisti un armijas karavīri raidīja šāvienus zemē no automātiskajiem ieročiem, kas bija uzmontēti armijas automašīnām, un atlekušās lodes ielidoja pūlī. Ievainotie demonstranti ar taksometriem tika aizvesti uz slimnīcām.

Demonstrācijās trīs dienu laikā ir gājuši bojā 30 cilvēki, tai skaitā divi policisti, un ievainoti vairāk nekā 1000. 

Vairāk nekā puse bojāgājušo ir zaudējuši dzīvību valsts dienvidu pilsētā Nasirijā, kur ceturtdien tika nošauti septiņi demonstranti un ievainoti vairāki desmiti. Netālu esošajā Amaras pilsētā ceturtdien tika nošauti četri protestētāji, Divanijā - divi demonstranti un viens policists, bet Hillā - viens demonstrants. 

Protesti otrdien sākās Bagdādē, bet drīz izplatījās arī uz valsts dienvidiem, kur dzīvo galvenokārt šiīti. Vairākās pilsētās tika noteikta komandanta stunda, bet protestētāji par spīti tai izgāja ielās. 

Sunnītu apdzīvotajās rietumu provincēs un Kurdistānas autonomajā reģionā valsts ziemeļos situācija bija relatīvi mierīga.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu