Zarnu baktērijas darbojas komandās. Lūk, kāpēc tas ir svarīgi veselībai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Baktērijas
Baktērijas Foto: pixabay.com

Mūsu zarnās atrodas triljoniem baktēriju, kuras palīdz mums sagremot ēdienu, ražo vitamīnus, stiprina imūnsistēmu, aizsargā no slimībām un rada daudzas mūsu veselībai svarīgas molekulas. Ir ārkārtīgi sarežģīti pētīt baktēriju darbību cilvēka zarnās, tāpēc zinātniekiem līdzīga vide jārada laboratorijas apstākļos. Tomēr arī tur visas baktērijas izaudzēt nav iespējams.

Pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, apliecina, ka pēdējie sasniegumi DNS sekvencēšanā ļauj zinātniekiem daudz labāk pētīt zarnu baktērijas. Tagad ir iespējams identificēt baktērijas no to DNS, kas iegūti no fekāliju paraugiem. Tāpēc zinātnieki var noskaidrot, kādas baktērijas mīt mūsu zarnās, kādas funkcijas tās veic un kā mijiedarbojas ar apkārtējo vidi un iespaido mūsu vielmaiņu un veselību.

Iepriekš pētnieki galvenokārt fokusējās uz vienas baktēriju sugas ietekmi uz cilvēka veselību, tomēr jaunajā pētījumā noskaidrots, ka baktēriju sadarbība un komandas darbs ir daudz svarīgāks par individuālu baktēriju darbu.

Lai veiktu dažādas funkcijas, baktērijas darbojas grupās, izmantojot to, kas ir pieejams zarnās (pārsvarā tas ir atkarīgs no pārtikas, kuru patērējam), un rada molekulas, kas ietekmē mūsu vielmaiņu.

Sekvencējot mikrobu DNS, pētnieki var identificēt to “pirkstu nospiedumus”, kas savukārt ļauj atšķirt vienu baktēriju sugu no citas. Turklāt ir iespējams arī pētīt baktēriju gēnus un noskaidrot, kādu funkciju tās veic.

Izmantojot tūkstošiem dvīņu no Lielbritānijas dvīņu kohortas, pētnieki salīdzināja, kā cilvēki atšķiras ar zarnu baktēriju sugām un funkciju, ko tās veic.

Interesanti, ka visiem pētījuma dalībniekiem bija 43% vienādas baktēriju sugas zarnās un 82% vienādas to veiktās funkcijas. Tas nozīmē, ka dažādas baktēriju sugas var veikt vienādas funkcijas.

Pēc tam pētnieki aplūkoja simtiem molekulu zarnās un asinīs un pārbaudīja, vai to daudzums ir cieši saistīts ar noteiktu baktēriju sugu klātesamību zarnās vai funkcijām, kuras veic baktēriju komandas. Un atkal baktēriju komandas darbs bija svarīgāks funkciju veikšanā nekā individuālu baktēriju darbība.

Zarnu baktēriju komūna spēlē ļoti nozīmīgu lomu cilvēka veselībā. To dažādība ir saistīta ar dažādām slimībām – gan vielmaiņas, gan neiroloģiskām. Manipulēt ar savu zarnu baktēriju dažādību var ar attiecīgu diētu, dzīvesstilu vai medikamentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu