Latvija un Krievija panāk vienošanos par papildu atļaujām kravu pārvadājumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Latvija un Krievija kopējā komisijas sēdē par starptautisko autopārvadājumu jautājumiem panākusi vienošanos, vienojusies par papildu atļaujām kravu pārvadājumiem, informēja Autotransporta direkcijas pārstāve Lilita Pelčere.

Rīgā 3. un 4.oktobrī norisinājās Latvijas-Krievijas kopējā komisijas sēde par starptautisko autopārvadājumu jautājumiem.

Latvija šim gadam saņems papildu 1500 universālo atļauju, kas paredzētas arī trešo valstu kravu pārvadājumiem. Savukārt, ņemot vērā, ka aptuveni 70% atļauju Krievijas pārvadātāji izmanto tranzīta pārvadājumiem, Krievija saņems papildu 7000 atļauju divpusējiem un tranzīta pārvadājumiem un 1000 universālo atļauju. Tādējādi līdz gada beigām atļauju apjoms būs pietiekams. Papildu tam tika apspriesti jautājumi par kārtību, kā tiek nodrošināti regulārie un neregulārie pasažieru pārvadājumi.

Šī gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, kravu apgrozījums tonnās starp Latviju un Krieviju ir nedaudz samazinājies, bet palielinājies ir kravu apjoms, kam ir lielāka pievienotā vērtība, piemēram, elektronika. Galvenās eksporta preces uz Krieviju ir pārtikas rūpniecības produkti, dažāda mehānika, elektriskās iekārtas, ķīmiskās rūpniecības un tās saskarnozares produkti. Savukārt galvenās importa preces no Krievijas ir metāli un to izstrādājumi, minerālie produkti, kā arī koksne un tās izstrādājumi.

Kopējā komisijas sēdē abas puses vienojās par sākotnējo atļauju kvotu 2020.gadam - Latvija saņems 100 000 divpusējo un tranzīta pārvadājumiem, kā arī 10 000 universālo atļauju, savukārt Krievija saņems 114 000 divpusējo un tranzīta pārvadājumiem, kā arī 9000 universālo atļauju.

Latvijas un Krievijas delegācijas vienojās par apmaiņu ar 300 atļauju divpusējiem un tranzīta, kā arī 100 atļauju tranzīta neregulārajiem pasažieru pārvadājumiem. Šobrīd valstu starpā ir 11 divpusējo pārvadājumu maršruti, kas savieno Latviju ar Maskavu, Kaļiņingradu, Sanktpēterburgu un citām Krievijas pilsētām. Abu valstu pārstāvji norādīja, ka nepieciešams veicināt regulāro starptautisko maršruta tīkla paplašināšanu.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta - pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu - plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu