Tukuma mērs: Atkritumu apsaimniekotājs "Piejūra" atsācis strādāt normālā režīmā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans
Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašvaldību atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra"" pašlaik strādā normālā režīmā, šonedēļ, atbildot uz iedzīvotāju jautājumiem, pauda Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam").

Politiķis atgādināja, ka pērno gadu uzņēmums noslēdzis ar zaudējumiem, un Valsts policijā pret bijušo valdi sākts kriminālprocess.

Tagad, vērtējot operatīvos finanšu datus, zaudējumi esot samazinājušies. Pēc Lukmana teiktā, uzņēmums "strādā normālā darba režīmā". Turklāt tas spēj piedāvāt arī jaunus pakalpojumus, lai uzlabotu finansiālo stāvokli.

Informācija uzņēmuma mājaslapā liecina, ka uzņēmums piedāvā, piemēram, iegādāties maisus bioloģiskajiem atkritumiem. Pēc tā piepildīšanas "Piejūrā" jāpiesaka maisa izvešana.

Lukmans informēja, ka pašvaldības-kapitāldaļu turētājas apstiprinājušas "Piejūras" valdes locekļa izraudzīšanas noteikumus, un tuvākajā laikā amatam tiks sludināts konkurss, lai līdz gada beigām varētu nokļūt līdz rezultātam.

Jau vēstīts, ka Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē sākts kriminālprocess pret pašvaldību kapitālsabiedrības "Piejūra" bijušo valdi pēc Krimināllikuma 317.panta pirmās daļas, 318.panta pirmās daļas un 319.panta pirmās daļas par amatpersonu veiktām iespējamām pretlikumīgām darbībām, kas saistītas ar valsts amatpersonu bezdarbību, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta pilnvaru pārsniegšanu laikā no 2017.gada 1.janvāra līdz 2018.gada 31.decembrim. Katrā no Krimināllikuma pantiem noteiktais bargākais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem.

Plašāki komentāri par lietu pašlaik netiek sniegti.

Ziņots arī, ka "Piejūras" valde - valdes priekšsēdētāja Indra Rassone, kā arī valdes locekļi Ojārs Āboltiņš un Raimonds Bērziņš - ir zaudējusi kapitāla daļu turētāju uzticību un atsaukta pilnā sastāvā.

Jūrmalas domes, Talsu, Tukuma, Kandavas, Engures, Dundagas, Jaunpils, Mērsraga un Rojas novadu domju kapitāldaļu turētāju pārstāvji uzņēmumā "ir konstatējuši faktus, kas norāda uz sabiedrības valdes nesaimniecisku un, iespējams, prettiesisku rīcību, neapzinātu vai apzinātu bezdarbību un iespējamiem normatīvo aktu pārkāpumiem". Tas konstatēts, izskatot "Piejūras" valdes pārskatu par 2018.gada finanšu darbību, valdes plānu un priekšlikumus uzņēmuma maksātspējas uzlabošanai, iepazīstoties ar "Swedbank" sniegto informāciju, uzklausot neatkarīgā revidenta SIA "Auditorfirma inspekcija" viedokli un, iepazīstoties ar Tukuma novada domes speciālistu izlases kārtā veikto iepirkumu un finanšu dokumentu pārbaudi.

Vēlāk pašvaldību auditori uzņēmumā veikuši lietderības un likumības auditu, secinot, ka iekšējās kontroles sistēma ir izveidota, taču tai piemīt būtiski trūkumi un nepilnības. Audita laikā tika konstatētas arī būtiskas nepilnības grāmatvedības uzskaitē, iepirkumu veikšanā un līgumu slēgšanā, piemēram, līgumu sadalīšana un Publiskā iepirkuma likuma normu pārkāpšana, budžeta un naudas plūsmas plānošanā un uzraudzībā, dažādos vadības procesos un nozīmīgu lēmumu pieņemšanā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu