Vai Igaunijā būvēs atomelektrostaciju? (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: @randy_dins

Amerikāņu kompānija GE Hitachi (GEH) un uzņēmums Fermi Energia, kas plāno būvēt atomelektrostaciju, parakstījuši nodomu protokolu par mazā moduļu reaktora BWRX-300 izvietošanu Igaunijā.

Nodomu protokola galvenais nolūks ir izvērtēt mazās jaudas reaktora BWRX-300 ekonomisko lietderību, izvēlēties tam optimālāko atrašanās vietu, kā arī noskaidrot, kādi ir juridiskie aspekti Igaunijā šāda projekta īstenošanai.

„Moduļu reaktors BWRX-300 ietver jaunu inovatīvu tehnoloģiju. Tas var kļūt par konkurentu dabas gāzei un atjaunināmajai enerģijai, un, mūsuprāt, būtu ideāls energoapgādes risinājums ar nulles līmeņa ogļskābās gāzes emisiju”, - uzskata GE Hitachi (GEH) projektu viceprezidents Džons Bolls. Viņš norāda, ka kopā ar uzņēmumu Fermi Energia tiekot strādāts, lai pierādītu inovatīvās reaktoru tehnoloģijas drošību, tehnisko jaudu un ekonomisko efektivitāti.

Fermi Energia vadības pārstāvis Kalevs Kallemetsa apgalvo, ka šādi reaktori jau vairākus gadu desmitus droši un uzticami darbojas ziemeļvalstīs, nodrošinot elektroenerģijas ražošanu bez CO2 emisijas.

BWRX-300 reaktora jauda ir 300 megavati (MW) ar dabīgo cirkulāciju un pasīvo dzesēšanu, kas tiek nodrošināts balstoties uz ASV atomenerģijas licencēšanas komisijas apstiprinātajiem ESBWR tipa reaktoru darbības principiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu