Irākas protestos bojāgājušo skaits sasniedzis gandrīz 100

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Irākas galvaspilsētā Bagdādē un valsts dienvidos notiekošajos protestos kopš otrdienas ir gājuši bojā vismaz 93 cilvēki, sestdien paziņoja Irākas Cilvēktiesību komisija. Iepriekš tika ziņots par vismaz 73 bojāgājušajiem. 

Cilvēktiesību komisija neprecizēja, cik starp bojāgājušajiem ir civiliedzīvotāju vai drošības spēku pārstāvju, kā arī nav skaidrs, vai upuru skaita pieaugums saistīts ar datu precizējumu no piektdienas plašajām demonstrācijām vai jaunām demonstrācijām svētdien.

Protestu gaitā ir ievainoti gandrīz 4000 cilvēku.

Varasiestādes ir gandrīz pilnībā atslēgušas internetu valstī, tādēļ dati par protestos bojāgājušajiem un cietušajiem var tikt saņemti novēloti. 

Cilvēktiesību komisija iepriekš sestdien norādīja, ka 540 demonstranti ir aizturēti, tostarp gandrīz 200 joprojām atrodas apcietinājumā.

Ziņu avoti mediķu un drošības spēku aprindās pirms tam piektdien bija informējuši, ka protestos četru dienu laikā ir gājuši bojā vismaz 44 cilvēki, tai skaitā seši policisti, un vairāki simti ievainoti.

Demonstrācijas, kuru dalībnieki protestē pret korupciju, bezdarbu un komunālo pakalpojumu sliktu kvalitāti, ir kļuvušas par pirmo nopietno izaicinājumu premjerministram Adelam Abdelmahdi, kurš pirms gada izveidoja valdību un ir vainojis vardarbībā "agresorus" protestētāju vidū.

Protesti otrdien sākās Bagdādē, bet drīz izplatījās arī uz valsts dienvidiem, kur dzīvo galvenokārt šiīti. Vairākās pilsētās tika noteikta komandanta stunda, bet protestētāji par spīti tai izgāja ielās.

Sunnītu apdzīvotajās rietumu provincēs un Kurdistānas autonomajā reģionā valsts ziemeļos situācija bija relatīvi mierīga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu