Pompeo: Grieķija var kļūt par reģiona stabilitātes balstu (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo
ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Foto: EPA / Scanpix

Aktīvisti ar krāsu apmētājuši bijušā ASV prezidenta Harija Trūmena statuju Atēnu centrā, protestējot pret plāniem par ciešāku militāro sadarbību starp Grieķiju un ASV, bet ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo Atenās paudis pārliecību, ka Grieķija var kļūt par reģionālās stabilitātes balstu.

Policija ar asaru gāzi, piparu gāzi un stekiem izklīdināja protestus, vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi, norādot, ka demonstrantus veidoja daļa no 3000 Grieķijas Komunistiskās partijas (KKE) biedru un atbalstītāju mītiņa dalībniekiem.

Pompeo un Grieķijas premjerministrs Kiriaks Micotakis pēc tikšanās Atēnās paziņoja par plāniem par ciešāku abu valstu militāro sadarbību.

ASV valsts sekretārs Grieķijā ieradies, lai paustu atbalstu NATO sabiedrotajai valstij un pastiprinātu sadarbību, parakstot savstarpējā aizsardzības sadarbības līguma grozījumus, atklāja anonīmi avoti abās valdībās.

"Šis ir dinamisks reģions, kurā notiek daudz lietu, notiek daudz pārmaiņu, un mēs esam ļoti pārliecināti, ka kopā varam strādāt, lai garantētu, ka Grieķija var būs stabilitātes balsts šajā reģionā," sacīja Pompeo, uzsverot, ka abu valstu attiecības "patiešām nekad nav bijušas labākas".

Saspīlējums reģionā pieaudzis saistībā ar to, ka Turcija nav ņēmusi vērā Eiropas Savienības (ES) un ASV brīdinājumus un aicinājumus apturēt urbšanas aktivitātes Kipras piekrastē. Eksperti lēš, ka Kipras piekrastē atrodas aptuveni 226 miljonus kubikmetrus lielas dabasgāzes iegulas. Turcija un Kipra iesaistījušās sacensībās par šo resursu ieguvi.

Grieķija ir mudinājusi puses atrast jēgpilnu situācijas risinājumu.

"Es sagaidu pozitīvu ASV ieguldījumu, kas beigu beigās ļaus radīt konstruktīvāku un produktīvāku vidi reģionā," sacīja Micotakis.

Pompeo vizītes Grieķijā laikā ticies arī ar šīs valsts ārlietu un aizsardzības ministriem, bet atteicies atbildēt uz žurnālistu jautājumiem par aizdomām, ka ASV prezidents Donalds Tramps izdarījis spiedienu uz Ukrainu, lūdzot politisku pakalpojumu. Saistībā ar šīm aizdomām ASV Kongresā sākta impīčmenta izmeklēšana.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu