Jaunais “Rīgas Centrāltirgus” akcionāra pārstāvis Barraņiks grib lauzt Ušakova akceptētu nomas līgumu uz 30 gadiem (20)

CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas Centrāltirgus. Ilustratīvs attēls
Rīgas Centrāltirgus. Ilustratīvs attēls Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Rīgas mērs Nils Ušakovs atstājis mantojumu, kas var pašvaldībai nest vairāk nekā 9 miljonu zaudējumus. Runa ir par ilgtermiņa saistībām Centrāltirgū, kurām beidzoties pašvaldības uzņēmumam būtu privātajai kompānijai  jāatmaksā ieguldītais un uzceltu ēku gadījumā tās jāatpērk. Šāds līgums varēja tikt noslēgts tikai ar vienu nosacījumu, Ušakovs ir bijis īpaši labvēlīgi noskaņots pret šo tirgus nomnieku. "Nekā personīga" izpētītais aizved līdz Ušakova kādreizējā padomnieka Ērika Teilāna biznesa interesēm, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Vairāk nekā hektāru lielajā rūpniecības preču tirgū tikai dažās no padomju laikā uzslietajām būdām notiek tirgošanās. Pamatā ar drēbēm, sadzīves priekšmetiem un autolietām. Ķieģeļu ēkas - nolietotas un tukšas, teritorija nav labiekārtota.

Rūpniecības preču tirgus atrodas stratēģiski labā vietā. 2013.gadā tika izsludināts konkurss, kurā meklēja šīs teritorijas attīstītāju. Pieteicās un uzvarēja viens pretendents, Igaunijā reģistrēta kompānija “Promenex OU”.

Igaunijas Uzņēmumu reģistra dati liecina, ka Igaunijas kompānija dibināta tikai dažus mēnešus pirms līguma parakstīšanas ar Centrāltirgu. Lai gan tā bija tikko dibināta un tai nebija nekādas pieredzes, akcionāra pārstāvis Nils Ušakovs darījumu akceptēja.

Līguma termiņš sākotnēji bija 12 gadi. Vienošanos parakstīja igaunis Akis Kracht.  Uzņēmumam noteica  nomas maksu 100 tūkstošus  gadā. Nomnieks apņēmās iekārtot stāvvietas un modernas tirdzniecības vietas. Ja kaut kādu iemeslu dēļ līgumu nāktos lauzt, Centrāltirgum būtu jāatmaksā Promenex ieguldījumi. Drīz vienošanos paplašināja ar vēl vairākām stāvvietām un lielu tirdzniecības centru. Līgumu pagarināja uz 30 gadiem. Ja ēkas uzceltu, tās Centrāltirgum būtu jāatpērk.

"Nekā personīga" rīcībā ir informācija, ka “Promenex” bija sācis sarunas ar “Maxima Latvija”, lai rūpniecības preču tirgū būtu lielveikals. Pēc līguma darbības beigām ēkas Centrāltirgum būtu jāatpērk.

Tirgū vēl līdz pavasarim saimniekoja Nils Ušakovs. Taču viņš pārcēlās uz Briseli un viņa vietā stājās Vadims Barraņiks. Barraņiks sešus gadus veco līgumu nolēma lauzt, jo vienošanos uzskatīja par Centrāltirgum neizdevīgu.

Līguma izpilde bija Ušakovam svarīga. Tobrīd Rīga bija bez vadības, Dainis Turlais bija nogāzts, Burovam trūka atbalsta. Ušakovs prasīja  Burovam  nodrošināt līguma turpināšanu Centrāltirgū, pretī solot "Saskaņas" balsis par viņu kā mēru. Bet par Burovu nobalsoja arī Barraņņiks ar pārējiem neatkarīgajiem deputātiem. 

Barraņiks neatkāpjas no līguma pārskatīšanas un augustā Centrāltirgus valdei lūdzis izvērtēt divus scenārijus - vai izslēgt strīdīgo pantu, vai līgumu lauzt. Būvtatļauja beidzas pēc  trim mēnešiem, un nekāda būvniecība joprojām nav sākta. 

Igauņu kompānijas meitas uzņēmuma SIA “Promenex” juridiskā adrese ir Centrāltirgū. Tomēr valdes locekli Maksimu Rjabčikovu  šeit sastapt neizdodas. Rjabčkovs ir saistīts arī ar citu nomnieku “Kaufmann Concepts”, kam iznomāts Vidzemes tirgus.  Ar tirgu apsaimniekošanu saistītie uzņēmumi aizved līdz uzņēmējam un bijušajam Ušakova padomniekam Ērikam Teilānam.

Visdrīzāk lielveikala būvniecība bija galvenais "Prominex" mērķis. Taču projekts iestrēga un nekas nav uzbūvēts. "Maxima Latvija" atklāj, ka sarunas par lielveikalu rūpniecības preču teritorijā tiešām notikušas vairāku gadu garumā. Taču sadarbība šogad pārtrūkusi.

Barraņiks gaidīs no Centrāltirgus vadības aprēķinus, ko tirgus zaudēs, vienošanos laužot, un kādi kontroles mehānismi līguma turpināšanas gadījumā. Viņš gala lēmumu sola šā mēneša beigās. Mums zināms, ka neapmierinātību ar Burova solījuma nepildīšanu paudis Ušakovs un pagājušajā nedēļā to izteicis mēram tikšanās laikā Rīgā. Burovs to noliedz. 

Ērika Teilāna deklarēta dzīvesvieta ir Monako. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas viņš bagātajā kalnu valstī arī pavada lielāko daļu laika. Ušakovs uz mūsu nosūtītajiem jautājumiem neatbildēja. 

Centrāltirgus akcionāra pārstāvis Baraņņiks "Nekā personīga" sacīja, ka ar Vidzemes tirgus nomnieku, kas, iespējams, arī saistīts ar Teilānu, līgums beidzas šogad un tas noteikti netikšot pagarināts. Bet uz šo kādreiz tik labo vietu pašā Rīgas centrā tikšot rīkota izsole par ilgstošām nomas tiesībām.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu