Brazovskis: Finanšu sektorā riski ir jāvada, nevis no tiem jāatsakās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
 Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis
Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis Foto: Ieva Leiniša/LETA

Finanšu sektorā riski ir jāvada, nevis no tiem jāatsakās, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis Jānis Brazovskis.

"Esam risku mazināšanas stadijā. Tā ir problēma, kas ir jau sasniegusi Eiropu. "Deriskings" nav tas labākais, ko var piemērot, strādājot ar klientiem. Mums vajadzētu no noteikumos balstītas pieejas pāriet uz riskos balstītu pieeju, lai mēs riskus vadītu, nevis tikai atteiktos," pauda Brazovskis.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien, 8.oktobrī, plāno lemt par bankas "Citadele" valdes locekles Santas Purgailes virzīšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja amatam.

Purgaile iepriekš žurnālistiem pauda, ka FKTK komandai būtu nepieciešams iemācīties strādāt pēc būtības, nevis pēc formas.

"Latvijas finanšu sektors ir nozīmīgs valsts ekonomiku ietekmējošs faktors, tāpēc īsā laikā ir jādara viss, lai atjaunotu Latvijas finanšu sektora reputāciju, lai Latvija netiktu iekļauta "pelēkajos" vai "melnajos" sarakstos. Līdz ar to FKTK sagaida pārmaiņas. Tiks veidota profesionāla un talantīgu cilvēku komanda, tiks izvērtētas esošo FKTK cilvēku kompetences. Komandai būs jāiemācās strādāt un domāt pēc būtības, nevis pēc formas. Komandai jābūt nopietnai un talantīgai, kas ne tikai spēj sodīt, bet ir arī vērsta uz sadarbību, diskusijām," uzsvēra Purgaile.

Tāpat viņa pauda viedokli, ka Latvijas finanšu sistēmai ilgtermiņā ir jākļūst prognozējamai, stabilai un tai jāspēj sadarboties gan ar vietējiem, gan ārvalstu finanšu investoriem, kas orientēti uz inovatīviem finanšu pakalpojumiem.

Purgaile prognozēja, ka finanšu sektorā gaidāmas pārmaiņas un tiks stiprināti uzraudzības mehānismi. "Latvijā darbojas daudz banku, bet to skaits samazinās. Atsevišķas bankas jau ir veikušas lielas pārmaiņas, bet, iespējams, būs vēl diskusijas par tām bankām, kuras ir ceļā uz transformāciju. Taču vispirms jānodzēš ugunsgrēks, kas saistīts ar "Moneyval" ziņojumu. Finanšu izlūkošanas dienests šajā jautājumā jau daudz paveicis, bet tas būtu jānoved līdz galam," viņa teica.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu