Kosovas vēlēšanās uzvarējusi opozīcija (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kosova. Ilustratīvs attēls
Kosova. Ilustratīvs attēls Foto: pixabay.com

Visvairāk balsu svētdien notikušajās Kosovas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās saņēmušas divas opozīcijas partijas, uzveicot bijušos partizānus, kas politikā dominējuši aizvadītajā desmitgadē.

Kreisā spārna Pašnoteikšanās kustības partija (LVV) saņēmusi 26%, bet centriski labējā Kosovas Demokrātiskā līga (LDK) - 25%, liecina provizoriskie rezultāti.

Līdz šim valdījušās konservatīvās Kosovas Demokrātiskās partijas līderis Kadri Veseli atzina sakāvi vēlēšanās. Viņa partija vēlēšanās saņēmusi 21% balsu, bet tās sabiedrotie līdzšinējā premjerministra Ramuša Haradinaja Kosovas nākotnes alianse - 12%.

Vēlēšanās piedalījušies 44% vēlētāju, un tas ir nedaudz vairāk nekā 2017.gada vēlēšanās.

LVV kandidāts uz premjera amatu ir Albins Kurti. LVV izmantoja ekstrēmas metodes, cīņās parlamentā liekot lietā asaru gāzi un ūdens pudeles, šādi protestējot pret darījumiem ar Serbiju.

Sarunas ar Serbiju, kas tagad iestigušas, atbalstīja Eiropas Savienība. Sarunas apstājās pērn, pēc tam kad Haradinajs Serbijas precēm noteica muitas tarifu 100% apjomā.

Kosovas ziemeļos, kur vairums iedzīvotāju ir serbi, vairākumu no desmit garantētajām vietām izcīnīja Belgradas atbalstītais Serbu saraksts. Vēl desmit vietas atvēlētas citām minoritātēm.

Kosovas parlamentā ir 120 vietas.

Haradinajs jūlijā atkāpās no premjera amata pēc tam, kad bija izsaukts uz īpašo tiesu Hāgā, kas izmeklē 90.gadu beigu karā pastrādātos noziegumus. Oficiālas apsūdzības viņam līdz šim nav izvirzītas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu