Pirms 3,5 miljoniem gadu Piena Ceļa viducī notika milzu eksplozija (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Piena Ceļa galaktika.
Piena Ceļa galaktika. Foto: pixabay.com

Pirms aptuveni 3,5 miljoniem gadu eksplodēja mūsu galaktikas centrs, no abiem tā poliem raidot konusveidīgus radiācijas viļņus, kas bija tik spēcīgi, ka sasniedza 200 tūkstošu gaismas gadu lielu attālumu.

Jaunajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Astrophysical Journal”, rakstīts, ka netālu no supermasīvā melnā cauruma, kas atrodas Piena Ceļa vidū, notika eksplozija, ko dēvē par Seiferta uzliesmojumu.

Pētījumā zinātnieki parādīja, ka eksploziju izraisīja divi radiācijas “jonizēti konusi”, kuriem bija relatīvi mazs diametrs melnā cauruma tuvumā, tomēr vēlāk tas strauji izpletās, sasniedzot mūsu galaktikas robežas un vēl lielāku attālumu.

Zinātnieki saka, ka uzliesmojuma efekts bija jūtams pat Magelāna straumē - gāzu plūsmā, kas ieskauj daļu no Piena Ceļa galaktikas.

“Uzliesmojums varēja nedaudz atgādināt bākas gaismas staru. Iedomājies pilnīgu tumsu, kuru uz īsu laiku pāršķeļ spēcīgs gaismas stars,” skaidroja zinātnieks Džoss Blends Hautorns.

Pētnieki atklāja, ka šī eksplozija sākās pirms 3,5 miljoniem gadu un ilga aptuveni 300 tūkstošus gadu. Tas ir relatīvi ļoti nesen, ņemot vērā, ka citi lielie procesi kosmosā norisinās simtiem miljonus gadu ilgi.

Pētnieki saka, ka eksplozijas milzīgais spēks liecina, ka to, visticamāk, izraisīja melnais caurums mūsu galaktikas centrā, ko dēvē par “Sagittarius A*”.

Šis atklājums ir ļoti nozīmīgs mūsu zināšanās par Piena Ceļu.

“Tas ir ļoti dramatisks notikums Piena Ceļa vēsturē,” teica viena no pētījuma autorēm Līza Kīlija.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu