Vairāk nekā ceturtajai daļai Lielbritānijas zīdītāju draud izmiršana (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Briedis
Briedis Foto: pixabay.com

Jaunā ziņojumā pētnieki sludinājuši nelāgu vēsti – vairāk nekā ceturtajai daļai Lielbritānijas zīdītāju draud izmiršana.

Kā vēsta britu raidorganizācija “BBC”, ziņojumā arī minēts, ka 41% no pētītajām sugām kopš 1970. gada ir piedzīvojušas krasu sarukumu. Vēsturē detalizētākajā pētījumā izanalizēti dati, kas iegūti, izpētot teju 7000 dzīvnieku sugu.

Ziņojumā secināts, ka pilnīgas izzušanas riska priekšā ir 26% Lielbritānijas zīdītāju. Savukārt atsevišķā ziņojumā iezīmēta situācija Skotijā, kur sugu daudzums un izplatība arī ir piedzīvojuši kritumu. Proti, Skotija piedzīvojusi dzīvnieku sugu skaita samazināšanos par 24%, un tagad katrai desmitajai sugai draud pilnīga izmiršana. Zaudēta jau ir ceturtā daļa kožu un teju piektā daļa tauriņu. Šis skaits turklāt nemitīgi pieaug.

Pētnieki uzbur visai drūmu nākotnes ainu, minot, ka arī teju katrai piektajai augu sugai draud iznīcība, kā arī 15% sēņu un ķērpju, 40% mugurkaulnieku un 12% bezmugurkaulnieku.

Savvaļas dzīvība arī mainās arvien straujāk un straujāk. Pētnieki atklāja, ka aptuveni puse dzīvnieku un augu sugu pēdējo desmit gadu laikā ir strauji sarukušas vai skaitliski palielinājušās.

“Mēs par Lielbritānijas savvaļas dzīvi zinām daudz vairāk nekā jebkura cita valsts uz planētas, tāpēc mums būtu ātri jārīkojas,” komentēja ziņojuma autors Daniels Heihovs.

“Lielbritānijas savvaļas dzīvībai draud pamatīgas nepatikšanas... mēs atrodamies krustcelēs, kad runas mums jāapvieno ar reāliem darbiem. Ir nepieciešams pieņemt jaunu vides likumu kopumu, lai savaldītu mūsu valdību un citus, un izstrādātu ambiciozus ilgtermiņa mērķus,” teica zinātniece Rozija Heilsa.

Pētījumā rakstīts, ka galvenais dzīvnieku un augu sugu zaudēšanas iemesls ir lauksaimniecības intensifikācija.

Kā arī minēts, ka savvaļas dzīvi graujoši ietekmē arī klimata pārmaiņas, uzsverot faktu, ka 10 karstākie gadi Lielbritānijā norisinājušies kopš 2002. gada.

“Klimata pārmaiņas sniedz plašas pārmaiņas Lielbritānijas savvaļas dzīvības daudzumā, izplatībā un ekoloģijā. Tas viss turpināsies vēl desmitiem vai pat simtiem gadu uz priekšu,” rakstīts ziņojumā.

Labā ziņa, kas iegūta no šī pētījuma, ir tāda, ka daudzas sugas piedzīvojušas arī uzplaukumu, piemēram, dumpji un lielais zilais tauriņš.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu