Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājam aizdomas par centieniem izgāzt iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs
Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājam Jānim Vitenbergam (KPV LV) radušās aizdomas par centieniem parlamentā izgāzt iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu.

Vitenbergs intervijā Latvijas Radio norādīja, ka attiecīgajam likumprojektam uz otro lasījumu tika saņemti tikai seši priekšlikumi, bet uz trešo lasījumu - 83 priekšlikumi, kas esot neierasti daudz vienam likumprojektam.

Vaicāts, vai varētu būt, ka daudzo priekšlikumu iesniegšanas mērķis patiesībā ir izgāzt iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu, Vitenbergs atbildēja apstiprinoši. "Jā, man ir tādas aizdomas, jo šie priekšlikumi ir gana nopietni, kas būtībā izmaina principā šo sākotnējo domu. Tas likumprojekts šobrīd ir kā samudžināts dzijas kamoliņš, un mēs viņu kopā cenšamies šķetināt," skaidroja deputāts.

Uz jautājumu, kas īsteno šos centienus izgāzt likumprojektu, politiķis atbildēja - nevienam nav noslēpums, ka pret šīs sistēmas ieviešanu iestājas atkritumu apsaimniekošanas nozare. "Ne velti par depozīta sistēmas ieviešanu mēs runājam 15 gadus, bet līdz reālai ieviešanai neesam nonākuši. Un arī šobrīd viņi [atkritumu apsaimniekošanas nozares pārstāvji] ir pamainījuši savu viedokli un iestājas par paplašināto depozīta sistēmu, un to arī turpina tālāk virzīt," skaidroja deputāts.

Viņš nenoliedza, ka paplašinātās depozīta sistēmas ieviešana būtu vēlama, taču pagaidām tā, visticamāk, nav iespējama, jo diez vai relatīvi īsā laikā izdosies atrast veidu, kā motivēt patērētājus nodot otrreizējai pārstrādei pavisam mazvērtīgus atkritumus.

Jau ziņots, ka Saeima turpina darbu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem. Iecerēts, ka patērētājs, pērkot preci depozīta iepakojumā, samaksās preces cenu un depozīta maksu, kas atsevišķi būs norādīta cenu zīmē. Savukārt iepakojuma pieņēmējs depozīta maksu patērētājam atmaksās vai izsniegs čeku, kurā norādīta atprečotā summa.

Paredzēts, ka uz depozīta iepakojuma etiķetes būs jābūt speciālai norādei par šīs sistēmas piemērošanu.

Tikmēr Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 17.septembrī pirms trešā lasījuma neatbalstīja priekšlikumus, kas paredzēja paplašinātas depozīta sistēmas ieviešanu. Komisija lēma palikt pie iepriekš atbalstītā depozīta sistēmas tvēruma, nosakot, ka depozīta sistēma attieksies uz dzērienu iepakojumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu