Lūsis komentē ⟩ Upurē fotoradariem! (43)

Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilustratīvs attēls, TVNET

Pēc daudzus gadus intensīvi uzturētiem maldiem par to, ka fotoradari nepieciešami, lai padarītu mūsu ceļus drošākus un autovadītājus prātīgākus, atbildīgās iestādes beidzot nolēmušas iznākt no skapja un atzīt, ka fotoradari uzstādīti, lai nokāstu piķi. 

Proti – valsts no fotoradaru sodiem iegūstot mazāku finansējumu, nekā sākotnēji bija plānots, tāpēc fotoradaru liktenis šobrīd ir neskaidrs un pilnīgi iespējams, ka tie uz Latvijas ceļiem tiks likvidēti kā suga. Un šai problēmai pat noskaidroti divi vainīgie – pirmkārt, negūtajā peļņā vainojami dažādi ceļu remonti, kas piespiež autovadītājus pie fotoradariem nepārsniegt atļauto braukšanas ātrumu, bet otrkārt – paši autovadītāji sākuši disciplinētāk ievērot satiksmes noteikumus. Nekrietni...

Aizdomājos par šo nelāgo situāciju un sapratu, ka risinājums ir mūsu visu deguna priekšā. Atsevišķu interneta lietotāju burbuļu pārstāvji noteikti jau pēc virsraksta būs sapratuši, kādā virzienā dodos, bet pārējiem izskaidrošu pavisam vienkāršo veidu, kā glābt mūsu mīļos radarus, – mums visiem jāziedo nauda to uzturēšanai. 

Šo ideju aizguvu no šobrīd notiekošās akcijas, kurā naudu turpmākās darbības nodrošināšanai vāc portāls “Satori”. Līdzību vilkšana ar fotoradaru jautājumu arī nav nejauša, jo, manuprāt, radariem ar portālu ir ļoti daudz kopīga. Piemēram – kā viens, tā arī otrs nemainīgi atrodas vienā punktā, un abi lielai daļai valsts iedzīvotāju vai nu izraisa nepatīkamas izjūtas, vai arī ir vienaldzīgi, neraugoties uz to, ka it kā jau dara labu un sabiedrībai noderīgu darbu.

Tad nu, lūk: “Upurē fotoradariem!” Ja katrs no mums atteiktos kaut vai no mazumiņa un atkarībā no savas rocības ziedotu fotoradaru uzturēšanai, valstī varētu ne tikai saglabāt jau esošos fotoradarus, bet arī uzstādīt jaunus. Jārīko vērienīga kampaņa, kurā piedalās sabiedrībā pazīstami cilvēki, kas aicina ziedot naudu. “Pilsēta cilvēkiem” aktīvisti varētu satērpties fotoradaru kostīmos un uz ielām dalīt bukletus. Talantīgākie no jaunajiem pašmāju mūziķiem varētu izveidot fondu “Radars”, kurš reizi gadā izdod jaunu mūzikas albumu un braukā koncerttūrēs pa Latvijas novadiem. No biļetēm iegūtie līdzekļi, protams, tiktu novirzīti fotoradaru uzturēšanai.

Paralēli ziedojumu vākšanai varētu norisināties arī pāris sociālās kampaņas. Pirmā varētu aicināt autovadītājus braukt ātrāk: “Glāb radaru – iespied grīdā!” Šo kampaņu varētu realizēt “BMW Power” forumā un citās interneta vietnēs, kur uzturas aktīvākie autovadītāji.

Otrā kampaņa būtu vēl vienkāršāka, jo tai mēs paņemtu jau gatavo meldiņu no visu iemīļotās CSDD kampaņas “Klip-klap sprādzējies!” un pārveidotu to uz “Čik-čik fočējies!”, kur autovadītāji tiktu aicināti sacensties – kurš savā e-pastā saņems fotogrāfiju ar pašu augstāko braukšanas ātrumu.

Ja neviena no iepriekšējām aktivitātēm tomēr nepalīdzētu sasniegt sākotnēji plānoto finansējuma apjomu, atliktu vēl viena un nedaudz drastiskāka ideja – aizliegt Latvijā lietot aplikāciju Waze, jo, kā zināms, šī sātana aplikācija burtiski nozog fotoradariem potenciālo peļņu.

Visādā ziņā, ja mēs pēc līdzīga scenārija likvidētu pilnīgi visu, no kā iegūstam mazāku finansējumu nekā sākotnēji plānots, vispirms vajadzētu atcelt nodokļus. 

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu