Pirmo reizi vēsturē novērots, kā cūkas izmanto rīkus, lai izraktu bedri (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kārpcūka
Kārpcūka Foto: Wikimedia Commons

Izskatās, ka mēs cūkas neesam pietiekami novērtējuši. Lai arī bieži vien uzskatītas par dubļus un netīrumus mīlošiem bekona avotiem, cūkas spēj izrādīt sociāli inteliģentu un jūtīgu uzvedību.

Pētnieki novēroja, ka Visaju kārpcūkas (Sus cebifrons) – kritiski apdraudēta cūku suga, kas mīt tikai divās Filipīnu salās, – izmantojot koka gabalus, rok bedri, lai izveidotu migu Francijas zoodārzā. Šis novērojums aprakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Mammalian Biology”.

Vērojot cūkas, zoodārza darbiniece Meredita Rūta Bernšteine pamanīja, ka viena no mātītēm Priscilla ir paņēmusi mutē koka gabalu un vienā mierā rok zemē bedri.

“Sākumā viņa ar šņukuru aizvāca lapas uz citu vietu, tad nedaudz paraka. Vienā brīdī viņa mutē paņēma plakanu koka gabalu, kas gulēja dubļos, un sāka to izmantot kā lāpstu,” savās piezīmēs 2016. gada oktobrī rakstīja pētījuma autore Bernšteine.

Virknē vēlāko eksperimentu 2016. un 2017. gadā Bernšteine ar pētnieku komandu novēroja, ka trīs no četrām cūkām mēdz izmantot koka gabalu kā rakšanas rīku. Tas varētu nozīmēt to, ka šāda veida uzvedība tiek nodota tālāk ģimenē.

Daudzi dzīvnieki prot izmantot rīkus, piemēram, orangutani un giboni, astoņkāji un daži insekti. Dažas no pērtiķu sugām rīkus lieto, lai paveiktu ļoti dažādus uzdevumus. Iespējams, tieši  tādēļ, ka rīku izmantošana raksturīga cilvēkiem, šāda uzvedība mums šķiet inteliģences pazīme.

Tiesa, rīku izmantošana ne vienmēr nozīmē, ka dzīvnieks ir superinteliģents. Piemēram, skudras izmanto rīkus, lai barotos, un, visticamāk, to dara apzināti, tomēr mēs tās neuztveram kā “gudras” tādā pašā veidā, kā mēs uztveram šimpanzes vai delfīnus.

Izskatās, ka reālā liecība par inteliģenci rīku izmantošanas kontekstā ir fleksibilitāte un pielāgošanās spēja. Ja šī spēja ir instinktīva un iekodēta smadzenēs, tad tā jau ir cita lieta.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu