"Muskuļvīru" cīņas Sīrijā vislielāko ļaunumu nesīs neaizsargātajiem sīriešiem (18)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Donalds Tramps un Turcijas prezidents Redžeps Tajjips Erdogans
ASV prezidents Donalds Tramps un Turcijas prezidents Redžeps Tajjips Erdogans Foto: AFP/SCANPIX

ASV pauž neapmierinātību ar Turcijas plānoto iebrukumu Sīrijas ziemeļaustrumos. Taču patiesībā Tramps un Erdogans spēlē vienu un to pašu spēli, un zaudētāji tajā būs mazaizsargātie sīrieši, norāda Vācijas raidorganizācijas "Deutsche Welle" vecākais korespondents Bonnā Miodrags Soričs.

ASV prezidents Donalds Tramps jau iepriekš runājis par plāniem atvilkt karavīrus no konfliktiem ārvalstīs. Šonedēļ Baltais nams paziņoja, ka atvilks savus spēkus Sīrijā no Turcijas robežas un neatbalstīs Ankaras ilgi plānoto operāciju valstī. Tādējādi ASV pārtrauks atbalstu kurdiem, ar kuriem kopīgi cīnījās pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts". 

"Daudzi to kritizēs kā cinisku gājienu un reālpolitikas manifestāciju," uzsver Soričs. "Tramps uz to atbildēs, ka dara tikai to, ko vēlas kara nogurdinātie amerikāņu vēlētāji. Viņi neredz, ka būtu panākts īsts progress Tuvo Austrumu konfliktu zonās. Un priecāsies, ka tiek atvilkti ASV spēki un kontroli pārņem citas valstis."

Soričs skaidro, ka Erdogana plānotā iebrukuma pamatā ir iekšpolitiskais spiediens - viņa partijas neveiksmes nesenajās vēlēšanās un Turcijā dzīvojošie simtiem tūkstošu sīriešu bēgļu, kuri no darba tirgus izspiež turkus. Turciju piemeklējušas ekonomiskas problēmas, un daļa politiķu (ne tikai Erdogans, bet arī viņa politiskie konkurenti) cer izmantot sabiedrības negatīvo noskaņojumu, lai steigšus repatriētu sīriešus.

"Drošo zonu" izveidošana Sīrijā sniegtu Erdoganam veidu, kā atrisināt sīriešu bēgļu problēmu, vērsties pret kurdiem un vairot Turcijas ģeopolitisko ietekmi reģionā.

"Bet šī reālpolitika, ko praktizē Tramps un Erdogans, kaitē vismazāk aizsargātajiem - sīriešu bēgļiem. Ko viņi darīs, kad tiks aizvesti atpakaļ uz kara sapostīto Sīriju?" raksta Soričs. "Turklāt daudzi no viņiem nekad nav dzīvojuši valsts ziemeļos. Kā lai viņi dzīvo pilsētās un ciemos, ko izpostījusi karošana, kur nav funkcionējošas infrastruktūras un vēl jo vairāk - darbavietu?

Un kā viņi tiks repatriēti? Ar spēku, pret viņu gribu? Ja tāds ir Erdogana plāns, tad drīz mēs būsim liecinieki vēl vienai traģēdijai Tuvajos Austrumos."

Jāņem vērā arī tas, ka Eiropas valstis maksā Erdoganam dāsnas summas, lai patvēruma meklētāji lielā skaitā neieplūstu Eiropā. "Viņiem lētāk sanāk maksāt Turcijas prezidentam, nevis savās turīgajās sabiedrībās integrēt simtiem tūkstošus sīriešu. Citiem vārdiem, tas ir politisks darījums. Kā arī varas politikas un reālpolitikas manifestācija, kur morāle neko nenozīmē," uzsver Soričs.

ASV prezidents Donalds Tramps un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans svētdien telefonsarunā apsprieduši Sīriju un vienojušies nākamajā mēnesī tikties Vašingtonā, lai pārrunātu drošas zonas izveidi Sīrijas ziemeļos.

Tikmēr Sīrijas kurdi pirmdien brīdināja, ka Turcijas militārā invāzija izraisīs džihādistu grupējuma "Islāma valsts" atdzimšanu.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu