Par naudas atmazgāšanu aiztur septiņas personas un piemēro arestu automašīnām € 600 000 vērtībā (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīnas. Ilustratīvs attēls.
Automašīnas. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Valsts policija (VP) par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu automašīnu tirdzniecības uzņēmumā aizturējusi septiņas personas un piemērojusi arestu 130 vieglajām automašīnām 600 000 eiro vērtībā, informēja VP.

Šogad februārī policija sāka kriminālprocesu un izmeklēšanā noskaidroja, ka kāda uzņēmuma valdes loceklis ar uzņēmuma darbinieci, kura atbild par uzņēmuma naudas līdzekļu plūsmu, un kāda cita uzņēmuma valdes locekli veica noziedzīgas darbības lietotu automašīnu tirdzniecības jomā.

Abu uzņēmumu amatpersonas un darbinieki Latvijā un ārvalstīs no privātpersonām iegādājās lietotus transportlīdzekļus, lai realizētu tos uzņēmuma tirdzniecības vietās Rīgā. Viņi nenorādīja iegādātās automašīnas kā uzņēmuma īpašumu, bet gan fiktīvi, viltojot transportlīdzekļu pieņemšanas aktus un citus dokumentus, reģistrēja tos Transportlīdzekļu tirdzniecības reģistrā un tirgoja iegādātos spēkratus kā komisijā nodotās.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka iegādātie transportlīdzekļi, viltojot dokumentus, tika realizēti privātpersonām par skaidru naudu, slēpjot uzņēmuma mēneša atskaitēs patieso darījuma summu, tādējādi sagrozot grāmatvedības datus. Tāpat uzņēmuma darbiniece, viltojot kases izdevuma orderus, radīja iespēju uzņēmumiem iegūt nereģistrētus naudas līdzekļus, kas izmantoti jaunu transportlīdzekļu iegādei, kā rezultātā veica noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju personu grupā. 

Šogad jūnijā Rīgā, Rīgas reģionā un Vidzemē veiktas 11 sankcionētas kratīšanas uzņēmumu birojos, transportlīdzekļu tirdzniecības vietās, uzņēmumu amatpersonu dzīvesvietās un uzņēmumu grāmatvedības pakalpojumu sniegšanas vietās.

Kratīšanās atrastas un izņemtas 130 vieglās automašīnas, 21 235 eiro, automašīnu iegādes dokumenti, datu nesēji, sakaru līdzekļi un citi ar noziedzīgo nodarījumu saistītie priekšmeti. Kratīšanas laikā izņemto transportlīdzekļu kopējā tirgus vērtība lēšama aptuveni 600 000 eiro.

Par grāmatvedības datu sagrozīšanu, dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jūnijā likumsargi aizturēja septiņas personas, no kurām viena vēl joprojām atrodas apcietinājumā.

Lietoto automašīnu tirgotāju asociācijas prezidents Uģis Vītols aģentūrai LETA sacīja, ka viņam nav ne jausmas, par kuru tirgotāju varētu būt runa. "Varu pateikt tikai to, ka pateicoties šādai lietai, tirgus sāks atbrīvoties, kas rada nevienlīdzīgu konkurenci," sacīja Vītols.

Jautāts, vai 130 automašīnas veido lielu tirgus daļu, Vītols norādīja, ka svarīgi, kurā segmentā šīs automašīnas tika tirgotas. "Ja tās bija lētajā kategorijā ar cenu ap 2000 eiro, tad tā ir niecīga daļa. Savukārt tad, ja šīs automašīnas bija cenu kategorijā ap 10 000 eiro, tad tā jau ir diezgan ievērojama tirgus daļa, jo, augot cenai, samazinās gan piedāvājums, gan pieprasījums," skaidroja Vītols.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu