Profesors Danilāns par to, kuram ir izredzes uzveikt vēzi (8)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA, Pixabay

“Mani līdz asarām uztrauc, ka daudzi uzskata “ja man ir onkoloģiska slimība, ar mani ir cauri”. Tas ir mīts, kas jāatspēko katru dienu,”uzsver profesors, gastroenterologs Anatolijs Danilāns. Lai gan vēzis nav “priecīga slimība”, tomēr tieši onkoloģiskai saslimšanai ir būtiski “iet cauri” braši, pozitīvā noskaņojumā, saka profesors.

“Daudzi domā, ka palīdzēt nevarēs, tāpēc “stiepj gumiju”. Zinātne iet uz priekšu straujiem soļiem – tehnoloģijas un medikamenti attīstās katru gadu. Sākuma stadijā palīdzēt var samērā viegli – iespējas ir ļoti lielas,” stāsta Rīgas Stradiņa Universitātes Iekšķīgo slimību katedras profesors. Viņš no cilvēkiem dzirdējis “Neiešu pie ārsta. Un ja nu atradīs audzēju?” Tas ir vismuļķīgākais, saka ārsts. Jāiet pie ārsta nekavējoties, un, ja arī tiek diagnosticēts audzējs, bez kavēšanās jāsāk ārstēšana.

Profesors uzsver, ka onkoloģijas slimniekiem būtiski sevi noskaņot pozitīvi, braši turēties un neļauties kārdinājumam likties slimības gultā un žēloties, bet gan turpināt strādāt vai atrast nodarbi, pasakot sev “man nav laika slimot”.

“Tikai uz priekšu,” saka Danilāns. Pozitīvas emocijas ārstē, jo depresīvs noskaņojums kaitē nervu sistēmai un pavājina imūnsistēmu.

Ārsts uzsver, ka viens no populārākajiem mītiem par audzējiem saistīts ar dzīvesveidu. Kādreiz uzskatīja, ka neko fizisku nevar darīt, daudz jāguļ un visu laiku jāatpūšas. “Ja tev ir audzējs, ej uz sporta zāli un kārtīgi nosvīsti! Tas palīdz! Tās ir muļķības, ka nevar fiziski kustēties. Fizioterapeits, ārsts izstāstīs kā pareizi kustēties.”

Ja ir onkoloģiska saslimšana, alkoholu lietot nedrīkst, jo tas paātrina vēža attīstību un samazina terapijas efektu.

“Ir tādi, kas “nodzēruši” aizkuņģa dziedzeri, un, kad konstatēts audzējs, vēl turpina dzert.”

Otrs riska faktors, kas, gan veicina vēža rašanos, gan apgrūtina ārstēšanu saslimšanas gadījumā, ir smēķēšana.

Danilāns norāda, ka nav neviens superprodukta, kas palīdzētu izvairītos no audzēja vai, otrādi, veicinātu tā rašanos. Viņš uzsver, ka jāēd veselīgi – tas nozīmē sabalansēti, un faktiski var ēsti visu, ko cilvēks vēlas. “Olas, zivis, gaļu, pienu, olas – visu ar ēst. Problēmas būs, ja badosies, ēdīsi vienveidīgu pārtiku vai izslēgsi kādus produktus.”

Tomēr ar veselīgu vai pat izmeklētu ēdienkarti nepietiek – vajag kustēties! Tikai tā var saglabāt un atgūt veselību!

Viņš norāda, ka nepielūdzamajai statistikai, kas rāda, ka onkoloģijas pacientu skaits ar katru gadu pieaug, ir vienkāršs skaidrojums – cilvēki dzīvo ilgāk, bet vēzis ir vecu cilvēku slimība.

Jautāts par gados jauniem cilvēkiem, kuriem konstatē audzējus, profesors atbild: “Ģenētika.” Lai mantotu nelabvēlīgo gēnu kombināciju, nav obligāti jāslimo vecākiem. Iespējams, ka līdzīga slimība pāragri aizsaukusi kādu tālāku radinieku, piemēram, vecvectēvu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu