FM: Pašvaldību budžets 13 gados audzis par 684 miljoniem eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare / LETA

Pašvaldību budžets 13 gados audzis par 684,1 miljonu eiro, un nākamajā gadā sasniegs 1,8 miljardus eiro, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijā (FM).

Ministrijā pauda, ka 2020.gada budžetā pašvaldībām plānoti nodokļu ieņēmumi kopā ar speciālo dotāciju 18,8% apmērā no kopbudžeta.

"Pēdējo gadu budžeta izpilde pierāda, ka budžeta plāns pārpildās un faktiskā izpilde nodrošina pašvaldībām būtisku papildu finansējumu. Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē izskanējušais salīdzinājums ar 2007.gadu prasa papildu precizējumu, jo īpatsvara apmērs bez absolūto summu minējuma nesniedz skaidru priekšstatu par pašvaldību budžeta ieņēmumu izmaiņām," atzina FM.

Ministrijā atgādināja, ka no valsts budžeta tiek piešķirts finansējums gan pedagogu algu nodrošināšanai, gan ceļu sakārtošanai, gan citiem pasākumiem, ko administrē nozaru ministrijas.

Jau ziņots, ka valdība otrdien atbalstīja Ministru kabineta un LPS 2020.gada vienošanās un domstarpību protokola projektu, kurā paredzēts, pašvaldībām vairs neatvēlēt konkrētu daļu no nodokļu ieņēmumiem. Minētajā protokolā ir ietverti tie pasākumi, par kuriem puses ir vienojušās, kā arī uzskaitīti pasākumi, par kuriem vienošanās nav panākta.

Ja iepriekš valdības un LPS vienošanās protokolā tika paredzēts pašvaldībām no kopbudžeta ieņēmumiem novirzīt 19,6%, tad otrdien pieņemtais protokols to vairs neparedz. LPS aprēķini liecina, ka pašvaldību budžetiem nākamgad tiks novirzīti 18,8% no kopbudžeta ieņēmumiem.

Valdībai un pašvaldībām 2020.gada budžeta kontekstā ir domstarpības par azartspēļu nodokļa un dabas resursu nodokļa (DRN) ieņēmumu pārdali no pašvaldību budžeta uz valsts budžetu, par pašvaldību aizņemšanās nosacījumiem, par finansējumu pašvaldību ceļiem un ielām, par valsts reģionālo un vietējo ceļu sakārtošanas programmu, par brīvpusdienām 1.-4.klases skolēniem, kā arī par visu pirmsskolas pedagogu darba samaksas finansēšanu no valsts budžeta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu