ES bažas par jaunu migrantu vilni pēc Turcijas operācijas Sīrijā (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) valstu iekšlietu ministri, otrdien sanāksmē Luksemburgā apspriežot migrāciju, pauda bažas, ka Turcijas draudi nosūtīt savu karaspēku uz Sīrijas ziemeļaustrumiem var izprovocēt jaunu bēgļu vilni uz Eiropu.

Ministri atzīmēja, ka tā sauktais Austrumvidusjūras migrācijas maršruts no Turcijas uz Grieķiju atkal ir kļuvis par galveno ceļu patvēruma meklētāju nokļūšanai Eiropā.

"Grieķijai [migrantu] plūsmu pieauguma smaile starp maiju un šodienu ir pieaugums par 240%. Varat iedomāties šī izaicinājuma mērogu," sacīja Grieķijas migrācijas ministrs Giorgijs Kumucaks.

Grieķija, Bulgārija un Kipra šajā sanāksmē nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, pievēršot uzmanību Austrumvidusjūras migrācijas maršrutam.

"Ģeopolitiskie faktori, tai skaitā konflikti plašākā zonā, īpaši Sīrijā, nosaka to, ka mēs, ļoti iespējams, redzēsim šīs satraucošās tendences turpināšanos īstermiņā vai vidējā termiņā," teikts šajā paziņojumā.

Turcija ir paziņojusi, ka tās priekšdarbi militārai operācijai Sīrijā pret kurdu kaujiniekiem, kurus tā uzskata par "teroristiem", ir pabeigti, un ka tā ir dislocējusi bruņumašīnas pie robežas.

Turcijai ir brīvs ceļš uz Sīrijas ziemeļaustrumiem, jo ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien pavēlēja amerikāņu karavīriem atstāt šo zonu Turcijas nodomu dēļ.

ES amatpersonas ir izteikušās, ka gadījumā, ja Turcija tiešām iebruks Sīrijā, tad daudzi no četriem miljoniem Turcijā esošo bēgļu varētu izlemt doties uz Eiropu, lai netiktu piespiedu kārtā repatriēti uz dzimteni.

"Es ceru, ka operācijas nebūs. Bet iedomājieties, ja jūs esat bēglis Turcijā un esat sīrietis, tad pastāv risks, ka jūs kādu dienu tiksiet aizvests (..) uz Sīrijas ziemeļaustrumiem. Tas ir faktors, kas var radīt vilni uz Eiropu," sacīja Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns.

Mediju konferencē atbildot uz jautājumu par šādu scenāriju, ES migrācijas komisārs Dimitris Avramopuls sacīja, ka "Eiropas Savienība paliek uzticīga Sīrijas valsts vienotībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei".

Viņš piebilda, ka ES aicina uz "karadarbības pārtraukšanu, civiliedzīvotāju aizsardzību un netraucētu, drošu un ilgtspējīgu humāno pieeju visai Sīrijai".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu