Baltais nams paziņo, ka nesadarbosies ar impīčmenta izmeklēšanu

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Donalds Tramps.
Donalds Tramps. Foto: LEAH MILLIS / REUTERS

Baltais nams otrdien paziņoja, ka ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija nesadarbosies ar demokrātu kongresmeņu uzsākto impīčmenta izmeklēšanu pret viņu, un nosauca šo izmeklēšanu par "konstitucionāli spēkā neesošu".

Astoņas lappuses garā vēstulē demokrātu līderiem, kuru parakstījis Baltā nama advokāts Pats Čipolone, tika noraidīta Pārstāvju palātā uzsāktā impīčmenta izmeklēšana par to, vai Tramps ļaunprātīgi izmantojis savu amatu, mēģinot Ukrainā panākt korupcijas izmeklēšanu, lai kaitētu viņa potenciālajam vēlēšanu sāncensim Džo Baidenam.

"Prezidents Tramps nevar ļaut savai Administrācijai piedalīties šajā partejiskajā izmeklēšanā šajos apstākļos," teikts vēstulē.

"Jūsu izmeklēšanai trūkst jebkāda leģitīma konstitucionāla pamata, jebkādas godīguma šķietamības, vai pat viselementārākās pienācīga procesa aizsardzības," teikts šajā vēstulē.

Baltais nams paziņoja, ka īpaši iebilst pret faktu, ka Kongresa apakšpalātā netika sarīkots oficiāls balsojums par impīčmenta izmeklēšanas uzsākšanu.

Šāds balsojums "nekad nav noticis", reportieriem sacīja Trampa administrācijas augsta amatpersona, kas apsūdzēja demokrātus par to, ka viņi "vienkārši rīkojušies uz preses konferences pamata".

Par impīčmenta izmeklēšanas uzsākšanu pret Trampu bija paziņojusi Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi preses konferencē.

Demokrāti uzstāj, ka oficiāls balsojums Pārstāvju palātā nebija vajadzīgs, jo impīčmenta process ir tikai agrīnā stadijā, kas ir ekvivalenta pierādījumu vākšanai apsūdzības izvirzīšanai. Tikai pēc tam demokrāti aicinātu balsot par impīčmenta procesu.

Baltā nama lēmums nozīmē, ka nevienam Trampa administrācijas loceklim nebūs ļauts liecināt Kongresā šajā izmeklēšanā un viņi ignorēs pavēstes uz šādu liecību sniegšanu.

Vēstulē arī bija izteikts aicinājums demokrātiem izbeigt šo impīčmenta izmeklēšanu, ņemot vērā tās daudzos trūkumus. 

Izmeklēšanas centrā ir trauksmes cēlēja ziņojums, kurā apgalvots, ka Tramps telefonsarunā 25.jūlijā mēģinājis pārliecināt Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, ka Ukrainas Ģenerālprokuratūrai jāizmeklē gāzes ieguves kompānijas "Burisma Holdings" darbība. 

Šī uzņēmuma padomes loceklis bija Hanters Baidens, kura tēvs Džo Baidens, būdams ASV viceprezidents, pārraudzīja attiecības ar Ukrainu. Džo Baidens, pēc pašreizējiem aptauju datiem, ir iespējamākais republikāņa Trampa pretinieks no Demokrātu partijas nākamā gada ASV prezidenta vēlēšanās. Tramps paudis aizdomas, ka Baidenu ģimene guvusi nelikumīgus labumus no saiknēm Ukrainā.

Ir bažas, ka Tramps aizturējis militāro palīdzību Ukrainai, lai izdarītu spiedienu uz Kijevu. 

Tā kā Tramps esot izdarījis spiedienu uz Ukrainu nolūkā kaitēt Baidena kampaņai par izvirzīšanu par prezidenta amata kandidātu, 24.septembrī Kongresa apakšpalātā tika ierosināta impīčmenta izmeklēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu