BBC pēta: vai Latvijā Hitleru lasa vairāk nekā Hariju Poteru? (34)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Baltijas krievvalodīgajiem lasītājiem paredzētais portāls "Baltnews" publicējis rakstu, kurā apgalvo, ka Latvijā nacistu vadoņa Ādolfa Hitlera grāmata "Mein Kampf" ("Mana cīņa") esot lasītāka nekā slavenā "Harry Potter" ("Harijs Poters") sērija. Britu raidorganizācija BBC devās uz Latviju un noskaidroja - tā, protams, nav taisnība.

BBC Maskavas korespondents Stīvs Rozenbergs vispirms apmeklēja Latvijas grāmatu veikalus un bibliotēku, kur nekas neliecināja par Hitlera sacerējumu pārmērīgu popularitāti.

Pēc tam viņš uz sarunu aicināja lietoto grāmatu portāla "iBook" īpašnieci Ritu Riskovu. Portāls "Baltnews" savu rakstu bija balstījis uz to, ka grāmata šķietami ir populāra šajā vietnē.

Riskova norādīja, ka portālā "Mein Kampf" figurē kā viena no grāmatām ar vislielāko skatījumu skaitu, taču uzsvēra, ka, atšķirībā no citām grāmatām, 70% skatījumu ir anonīmi. Iespējams, ka lielu daļu šo skatījumu veido automatizēti boti.

Visbeidzot Rozenbergs Maskavā tikās ar "Baltnews" galveno redaktoru Andreju Starikovu.

"Baltnews" ir daļa no "Rossija Segodņa" grupas, kas ir Krievijas valdībai piederošs uzņēmums.

"Mēs esam Krievijas valdības informācijas aģentūras projekts," saka Starikovs. "Ir tikai dabiski, ka oficiālais Krievijas naratīvs atbilst mūsējam."

Jautāts, kāpēc portāls nepublicē patiesu ziņu, ka "Harijs Poters" Latvijā ir krietni populārāks par "Mein Kampf", Starikovs atbild, ka "tas nav aktuāli, tas nav pašreizējā politiskajā dienaskārtībā".

Starikovam šķietami sagādāja grūtības paskaidrot, kāpēc viņa portāls publisko nepatiesu informāciju.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu