Viss var sabrukt kā kāršu namiņš jeb kā Latvijas nonākšana "Moneyval" "pelēkajā sarakstā" ietekmēs iedzīvotājus (19)

Māris Kūrēns
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja amata kandidāte Santa Purgaile
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas vadītāja amata kandidāte Santa Purgaile Foto: Zane Bitere/LETA

"Moneyval” ir Eiropas Padomes (EP) noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komiteja, kas pēdējā gada laikā politiķu aprindās tiek pieminēta visai bieži. Pašlaik ir arī daudz jautājumu sabiedrībā - kas notiks, ja Latvija iekļūs tā saucamajā "pelēkajā" sarakstā? To intervijā portālam TVNET skaidroja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja amata kandidāte Santa Purgaile. 

Purgaile pauž, ka pašlaik sabiedrībai īsti nav skaidrs, kas tas ir - “Moneyval” "pelēkais saraksts", "baltais saraksts", un kā tas var ietekmēt ikvienu no mums, un kas notiks, ja Latvija nonāks "pelēkajā sarakstā".

"Man šķiet, ka mēs par maz stāstām, ka visa mūsu valsts nākotne un labklājība, mūsu bērnu nākotne ir vitāli atkarīga no tā, vai mēs tiekam iekļauti "baltajā sarakstā", vai arī "pelēkajā"," saka Purgaile. 

"Pelēkais saraksts" nozīmē vienu – praktiski var apstāties ārvalstu investīcijas Latvijā. Latvija var kļūt par pelēko zonu, uz kuru neviens neskatīsies. Vēl jāmin, ka lielās starptautiskās organizācijas, kas ir investējušas Latvijā, un kuru māteskompānijas ir kotējušas akcijas pasaules līmeņa biržās - viņi uzreiz pārskatīs, vai šī investīcija pelēkajā zonā neatstās negatīvu ietekmi uz akciju cenu. Pēkšņi var būt tā, tikai tādēļ, ka kompānija ir investējusi pelēkajā zonā, globālā kompānijas akcijas vērtība var kristies.

"Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka nauda ekonomikā pārstāj plūst iekšā, naudas ieplūde nenotiek, tautsaimniecības attīstība faktiski apstājas. Mūsu pašu vietējie uzņēmēji – viņiem būs ārkārtīgi grūti dibināt eksporta saiknes, jo visi partneri vērtēs - “šeit ir nedroša vieta, kur investēt savu naudu, šeit nav droši ieguldīt naudu”," skaidro Purgaile.

Viņa pauž, ka Latvijas nokļūšana "Moneyval" "pelēkajā sarakstā" atstās milzīgu ietekmi uz visu – gan uz tautsaimniecību, gan arī par valsts budžetu, par ko pašlaik lemj politiķi.

"Viss, kas tiek likts kopā, vienā brīdī var sabrukt kā kāršu namiņš, jo nebūs tā visa, ar ko varam rēķināties pašlaik. Tas ir vitāli svarīgi, jo “failed country” (neizdevusies valsts, - red.) zīmogs valstij – tas ir tiešām rada milzīgas problēmas. Mums tad būs ļoti sarežīģīti nodrošināt ekonomikas attīstību, jo tas būs liels solis atpakaļ," norāda FKTK vadītāja amata kandidāte.

Pilnu interviju ar Santu Purgaili portālā TVNET lasiet ceturtdien, 10. oktobrī!

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu