Valsts policijas priekšnieks Ķuzis: Mūsu darbinieki UEFA apguva sarunāto spēļu izmeklēšanas metodes

CopyDraugiem X Whatsapp
Ints Ķuzis
Ints Ķuzis Foto: Jānis Škapars/TVNET

Valsts policijas (VP) izmeklētāji īpašās sarunāto spēļu atklāšanas metodes apguva apmācībās, ko rīkoja Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA), portālam TVNET pastāstīja drošības iestādes vadītājs Ints Ķuzis.

Iepriekš trešdien publiski tika paziņots, ka VP sāktajā kriminālprocesā par futbola spēļu sarunāšanu ir aizturētas trīs personas. Ķuzis atzina, ka lietā iesaistītās personas jau iepriekš bijušas VP redzeslokā par līdzīga rakstura noziegumiem. 

"Vairāki mūsu policisti bija UEFA, izejot speciālu apmācības kursu. UEFA šādu lietu izmeklēšanā ir ļoti bagātīga pieredze -  kā metodiskā, tā arī taktiskā. VP izmeklētāji apguva šīs specifiskās nianses. Tā nav nekāda maģistra izglītība, bet ļoti noderīgas zināšanas, lai atklātu šos darboņus, kas veic organizētu noziedzību," sarunā pastāstīja Ķuzis.

VP priekšnieks arī publiski aicināja ziņot par līdzīgiem gadījumiem, jo tie nevar notikt bez futbolistu, tiesnešu vai treneru līdzdalības. 

Šis ir pirmais ierosinātais kriminālprocess pēc likumdošanas izmaiņām. Iepriekš par sarunātu maču organizēšanu nevarēja saukt pie kriminālatbildības, jo nebija iespējams definēt cietušo.

"Mēs bijām šo likuma izmaiņu iniciatori. Bija ļoti svarīgi dispozīcijā panākt, ka tas ir formālais sastāvs. Mums nav jāpierāda seku iestāšanās. Mūsu uzdevums ir piefiksēt darbību - piedāvājumu vai tā saņemšanu. Mums nav jāpierāda tālākā notikumu virkne," situāciju izskaidroja Ķuzis.

Ķuzis neizslēdza iespēju, ka līdzīgas shēmas tiek piekoptas citos sporta veidos. Kriminālprocesi par citiem sporta veidiem policijā patlaban nav ierosināti, tāpēc VP priekšnieks aicināja sporta federācijas sniegt likumsargiem informāciju, ja ir aizdomas par nelikumībām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu