NATO ģenerālsekretārs mudina Turciju operācijā Sīrijā izrādīt savaldību (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien aicināja Turciju izrādīt savaldību operācijās pret kurdu spēkiem Sīrijā, brīdinot, ka cīņu pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" nedrīkst pakļaut riskam.

Pēc NATO dalībvalsts Turcijas sāktā uzbrukuma kurdu vadītajiem Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem (SDF) Stoltenbergs atzina, ka Ankarai ir "leģitīmas drošības bažas", tomēr aicināja uz apdomīgu reakciju.

"Turcijas varasiestādes ir informējušas NATO par patlaban notiekošo operāciju Sīrijas ziemeļos. Ir svarīgi izvairīties no soļiem, kas reģionu var destabilizēt vēl vairāk, izraisīt spriedzes eskalāciju un radīt vēl lielākas cilvēku ciešanas," preses konferencē Romā sacīja Stoltenbergs.

"Es rēķinos ar to, ka Turcija rīkosies savaldīgi un garantēs, ka visi soļi, ko tā sper Sīrijas ziemeļos, ir proporcionāli un apdomīgi."

ASV atbalstītajiem Sīrijas kurdu spēkiem, kas veido SDF kodolu, bija izšķiroša loma "Islāma valsts" "kalifāta" sagrāvē, tomēr Ankara uzskata, ka Sīrijas kurdi karotāji, kas vēl nesen ASV bija noderīgi sabiedrotie cīņā ar džihādistiem, ir saistīti ar kurdu nemierniekiem Turcijā.

Turcijas uzbrukumu Sīrijas kurdiem asi nosodījusi Vācija un Francija, brīdinot par "Islāma valsts" iespējamo atdzimšanu, un Stoltenbergs sacīja, ka cīņu pret islāmistiem nedrīkst apdraudēt.

"Mēs nedrīkstam apdraudēt ieguvumus, ko mēs esam panākuši kopā pret mūsu kopīgo ienaidnieku - "Islāma valsti"," sacīja Stoltenbergs.

""Islāma valsts" turpina būt nopietns drauds Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā un visām mūsu valstīm," viņš sacīja.

Stoltenbergs piektdien apmeklēs Stambulu. Viņš sacīja, ka par šo jautājumu runās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu