"Apple" pēc Ķīnas brīdinājuma no sava veikala izņem lietotni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

ASV tehnoloģiju firma "Apple" pēc Ķīnas brīdinājuma izņēmusi no savas veikala lietotni "HKMap.Live", kas ļāva protestētājiem Honkongā izsekot policijas pārvietošanos.

Kā paziņoja "Apple", "lietotne tikusi izmantota veidos, kas apdraud tiesībsargājošās iestādes un iedzīvotājus Honkongā".

Lietotnei "HKMap.Live" bija svarīga loma, ļaujot protestētājiem izvairīties no policistiem, kas pēdējās nedēļās arvien lielākā skaitā tiek izvietoti Honkongā protestu apspiešanai.

"Apple" lietotni izņēma pēc Ķīnas valsts medija apsūdzībām, ka tā "acīmredzami palīdz grautiņu dalībniekiem".

"Neviens nevēlas ievilkt "Apple" ieilgušajos nemieros Honkongā. Taču cilvēkiem ir pamats domāt, ka "Apple" jauc biznesu ar politiku un pat nelikumīgām darbībām," vēsta Ķīnas Komunistiskās partijas oficiālais laikraksts "People's Daily".

""Apple" ir jāpadomā par sava nesaprātīgā un bezatbildīgā lēmuma sekām," norāda avīze.

Honkongā kopš jūnija notiekošie protesti nereti pārauguši vardarbībā un policija lietojusi asaru gāzi, gumijas lodes un ūdens lielgabalus.

Sākotnējais protestu cēlonis bija likumprojekts par aizdomās turamo izdošanu Ķīnai, taču protesti strauji pārauga plašākā kustībā, kas iestājas par demokrātiskām reformām.

Bijušajai britu kolonijai Honkongai, kas ir viens no pasaules lielākajiem finanšu centriem, ir autonomas teritorijas statuss, atšķirīga tieslietu sistēma un tās pilsoņiem ir paredzētas plašākas tiesības nekā pārējā komunistu pārvaldītajā Ķīnā. Šādu statusu līdz 2047.gadam jeb 50 gadus pēc atdošanas Ķīnai Honkongai noteic Londonas un Pekinas vienošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu