Tobers: Bija piedāvājumi no Krievijas, taču koncentrējos uz Eiropu (5)

Intervija
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristers Tobers
Kristers Tobers Foto: Nora Krevņeva-Baibakova (Latvijas Futbola federācija)

Latvijas futbola izlases rezultāti pēdējā laikā ir vāji, lai neteiktu vairāk. Tomēr Liepājas pusē ir kāds cerību stars, kas vieš optimismu, ka puisim no Rucavas varbūt izdosies individuāli laba futbolista karjera. 18 gadus vecais Kristers Tobers otro sezonu ir stabila vērtība futbola klubā "Liepāja", kā arī debija Latvijas izlasē ir jau piedzīvota. TVNET aicināja uz sarunu perspektīvo futbolistu, par kuru ir interese no ārzemju klubiem Krievijā, Polijā, Ungārijā, Vācijā, Anglijā, Skotijā...

TVNET: Kā tu sāki nodarboties ar futbolu?

Tobers: Tolaik dzīvoju Rucavā. Paralēli nodarbojos ar sporta dejām. Man bija trīs gadus vecāks draugs, kurš nodarbojās ar futbolu. Viņš ieteica arī man pamēģināt. Ļoti iepatikās. Bija jāizvēlas starp futbolu un sporta dejām.

TVNET: Cik gadu vecumā tu sāki nodarboties ar futbolu?

Tobers: Tas bija pirmajā klasē. Man bija seši gadi. Sporta dejas uzreiz tika noliktas malā, pievērsos futbolam. Kādu pusgadu pirms futbola nodarbojos ar sporta dejām. 

TVNET: Ar futbolu sāki nodaroties Rucavā?

Tobers: Nē, nebija Rucavā kur trenēties futbolā. Trenējos galda tenisā, bet katru dienu braucu 50 kilometrus uz futbola treniņiem Liepājā. Vecāki mani veda uz futbola treniņiem katru dienu astoņus gadus pēc kārtas.

TVNET: Liela upurēšanās no vecāku puses...

Tobers: Viņiem tas bija kā otrs darbs. 

TVNET: Cik nopietni nodarbojies ar galda tenisu?

Tobers: Latvijas čempionātā ieguvu 6. vietu. Man bija kaut kāda trauma, kuras dēļ nevarēju pilnvērtīgi trenēties futbolā. Taču galda tenisu varēju spēlēt. Brauca treneris no Liepājas uz Rucavu. Kaut kā tas aizgāja. Bija treniņi, pirka raketes. Vairākas reizes piedalījos sacensībās. Ar galda tenisu paralēli futbolam nodarbojos līdz kādiem 14-15 gadiem.

TVNET: Kas bērnībā bija tavi elki futbolā?

Tobers: Tajā laikā par to nedomāju. Patika man Mančestras "United" komanda, kad spēlēja Rūnijs, Nani, Ronaldu. Tētim tā ir mīļākā komanda, tāpēc kopā skatījāmies. Man vienkārši ļoti patika futbols. Skatījos, kā spēlē lielās zvaigznes.

TVNET: Tagad apzinīgā vecumā ir zvaigznes, kurām tu seko līdzi, centies pamācīties?

Tobers: Vairāk sanāk skatīties Anglijas premjerlīgu. Zinu, cik lielu uzmanību Krištianu Ronaldu pievērš savam ķermenim un uzturam, cik daudz naudu viņš tajā iegulda, kaut arī jau sen spēlē Top līmenī. Pateicoties tam, viņam karjerā bijis maz traumu.

TVNET: Cik zinu, kamēr Ronaldu spēlēja Madrides "Real", tev patika sekot šai komandai.

Tobers: Jā, tagad vairs tik ļoti nesekoju "Real". Pasekoju līdzi arī Turīnas "Juventus" (Ronaldu šā brīža komanda), bet pārsvarā skatos Anglijas premjerlīgu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kristers Tobers (@k.tobers) on

TVNET: Tev šobrīd ir 18 gadi. Noteikti esi jau sev izvirzījis konkrētus mērķus savā futbolista karjerā?

Tobers: Protams, mērķis man ir - spēlēt Eiropā pēc iespējas augstākā līmenī. Man liekas, ka tāds mērķis ir visiem Latvijas futbolistiem. Cerams, ka sanāks piepildīt savu mērķi.

TVNET: Šobrīd esi futbola kluba "Liepāja" spēlētājs. Kā tu vērtē komandas sniegumu šosezon? Rezultāti noteikti nav tādi, kādus gaidījāt pirms sezonas (patlaban 6. vieta).

Tobers: Protams, mērķi bija pavisam citādāki. Sezonas sākumā mērķis bija pirmā vieta gan virslīgā, gan Latvijas kausā. Sezonu pilnībā izgāzām. Izlieto ūdeni vairs nevarējām sasmelt. Vairākkārt bijušas trenera nomaiņas. Tā arī īsti nesapratām, kas bija pie vainas. Fiziskā kondīcija mums nebija, tāpēc daudzi spēlētāji guva traumas.

TVNET: Tu jau pieminēji treneru nomaiņu - vispirms bija Gordons Jangs, turpināja Aleksandrs Starkovs, tagad vadība uzticēta Marekam Zuntneram. Ko tu varētu pateikt par katru treneri?

Tobers: Gordons Jangs bija ļoti pozitīvs - gan treniņos, gan ārpus tiem. Viņš mūs ļoti labi noskaņoja, lai esam kaujinieciski un cīnāmies. Kad viņš pievienojās komandai pagājušajā sezonā, atceros bija ļoti laba bilance. Viņš palīdzēja iegūt pārliecību, mentāli bijām stipri. 

Aleksandrs Starkovs ir ļoti gudrs un taktiski mācējā izskaidrot nianses. Viņš ļoti daudz ar mani runāja. Viņš palīdzēja un ieteica, ko un kā labāk darīt, kādā pozīcijā labāk spēlēt. Viņš ļoti daudz ar mani strādāja individuāli.

Marekam Zuntneram enerģija ir ļoti liela. Mums ir ļoti labas attiecības. Viņš ir komandā kopš paša sākuma, kad sāku spēlēt virslīgā. Viņš runā ar spēlētājiem. Viņš uzklausa spēlētāju domas.

TVNET: Kā tu atceries debijas spēli Latvijas izlasē? Tas noteikti bija liels notikums, ņemot vērā to, ka tev tikai 18 gadi.

Tobers: Mana debijas spēle bija izbraukumā pret Ziemeļmaķedoniju (Latvija zaudēja ar 1:3). Tobrīd, ja godīgi, nebija nekādas emocijas. Uzgāju laukumā, nospēlējām maču, zaudējām to, biju bēdīgs. Vienīgi atceros, ka pēc spēles telefonā bija daudz apsveikumu. Debiju izlasē sāku apzināties tikai Liepājā, kad kluba prezidents un treneris apsveica mani ar kliņģeri (smejas). Tad parādījās prieks, patīkamas emocijas.

TVNET: Latvijas izlases galvenais treneris Slaviša Stojanovičs atklāja, ka uz vienu no preses konferencēm atteikušies doties deviņi spēlētāji, bet tu aizgāji uz to.

Tobers: Ja treneris mani sauc uz preses konferenci, un ja es vēl tajā spēlē esmu piedalījies, tad esmu atbildīgs par rezultātu. Tāpēc neizskatu iespēju atteikt. Esmu atbildīgs par sevi, par savu komandu, tāpēc arī gāju runāt.

TVNET: Stojanovičs teica - ja futbolisti bēg no intervijām, tātad arī izvairās no bumbām laukumā. Pēc šīs kritikas tik un tā viens no taviem komandas biedriem atteica man šodien interviju. Tas ir jūtams komandas mikroklimatā, ka spēlētāji šajā grūtajā posmā izvairās no uzmanības?

Tobers: Es to ne dzirdu, ne jūtu. Ja kādam tā ir, es to neesmu ievērojis. Vienmēr uz spēli ejam ar vēlmi uzvarēt. Protams, rezultāti nav labi. Cenšamies, visi grib tikai to labāko.

TVNET: Kā tu raksturotu Stojanoviču?

Tobers: Trenerim ir vīzija, ko viņš grib redzēt mūsu izpildījumā. Analizējām spēles pret Austriju un Ziemeļmaķedoniju. Protams, viņš nebija apmierināts, mēs to visi saprotam. 

Kristers Tobers, Roberts Levandovskis, Krištofs Pjateks
Kristers Tobers, Roberts Levandovskis, Krištofs Pjateks Foto: Sanita Sparāne (Latvijas Futbola federācija)

TVNET: Tavuprāt, kas pietrūkst Latvijas izlasei? Tā ir pārliecība?

Tobers: Tas ir viens no galvenajiem faktoriem. Varbūt ieraugot pretinieku vārdus, tas samazina mūsu pārliecību par saviem spēkiem. Varbūt tas mūs ietekmē zemapziņā. Spēles plānu neizdodas izpildīt laukumā.

TVNET: Tu periodiski esi bijis arī FK "Liepāja" komandas kapteinis...

Tobers: Pagājušajā sezonā, kad Jānis Ikaunieks guva traumu, tad pie Gordona Janga biju komandas kapteinis. Arī šosezon pāris spēles esmu bijis kapteinis.

TVNET: Tik agrā vecumā būt profesionāla futbola kluba kapteinim ir visai netipiski. Lielākā daļa spēlētāju ir par tevi vecāki...

Tobers: Visi ir vecāki (smejas). Varbūt man to atviegloja tas, ka biju kapteinis Latvijas U-17 izlasē un arī pie dublieriem. Tā atbildība ir lielāka, bet tobrīd es to tik ļoti neizjutu. Uz laukuma bija jādara tas pats darbs. 

TVNET: Iekšēji ir pārliecība, ka vari iesaistīties vārdu apmaiņā ar komandas biedriem...

Tobers: Ir diskusijas par kādu konkrētu epizodi. Varbūt es pasaku skaļāku vārdu, varbūt pretī saņemu skaļāku vārdu, bet atrodam kopsaucēju. Mēģinām risināt problēmu kopā. Jo abiem uz laukuma ir jāspēlē kopā, jāmēģina palīdzēt viens otram pēc iespējas labāk. Protams, ir strīdīgi momenti, kuros viens otram nepiekrīt, bet pēc spēles viss ir kārtībā, jo izrunājamies savā starpā.

TVNET: Arī nīderlandietis Matiss de Lihts jau tīņa gados bija Amsterdamas "Ajax" kapteinis pirms pārcēlās uz Turīnas "Juventus" (par 75 miljonu eiro transfēra maksu). Kaut kādu līdzību saskati?

Tobers: Man daudzi teikuši, ka izskatos viņam līdzīgs pēc sejas, matiem, auguma uzbūves (smejas). Sekoju viņam līdzi, taču "Juventus" komandā viņam pagaidām spēle nav aizgājusi, līdz galam nesanāk. 

TVNET: Jauniešu vecumā tu spēlēji uzbrukumā, tagad tevi izmanto pussarga un aizsarga pozīcijās. Kurā pozīcijā tu jūties vislabāk?

Tobers: Latvijas U-19 izlasē un pie dublieriem vairāk spēlēju kā uzbrūkošais un balsta pussargs. Tad atnācu uz FK "Liepāja" un pie trenera Tamaza Pertijas spēlēju kā centra pussargs. Tad spēlē pret FK "Ventspils" man bija individuāli jānosedz viens spēlētājs, sanāca vairāk spēlēt pa kreiso aizsargu. Tad vēlāk arī pa labo un centra aizsargu. Šosezon arī sanāca variet, aizpildot pozīciju, kur bija iztrūkums. Pēdējās divas spēles, kad komandu pārņēma Mareks Zuntners, spēlēju pa centra aizsargu. 

TVNET: Mētāšanos pa pozīcijām vairāk saskati kā iespēju pilnveidoties jeb gribētos nostabilizēties vienā pozīcijā?

Tobers: Es teiktu, ka sev palīdzu, ka varu variet pa vairākām pozīcijām. Domāju, ka varbūt nākamgad ir jānolemj tā viena īstā pozīcija, kurā man jāspēlē. Protams, ja spēles gaitā rodas problēmas, ieņemšu jebkuru pozīciju, kurā treneris liks spēlēt. Tomēr vajag vienu konkrētu pozīciju, pie kuras pieturēties.

TVNET: Tev jau izveidojusies iekšējā pārliecība, kurā pozīcijā tu gribi spēlēt?

Tobers: Īsti nē. Liepājā spēlēju vairāk kā centra aizsargs, Latvijas izlasē vairāk kā centra pussargs. Pašlaik jāpielāgojas abām pozīcijām.

TVNET: Tu jau pieminēji treneri Tamazu Pertiju. Viņš nesen Jurija Žigajeva vlogā izteicās, ka Kristeru Toberu un Mārtiņu Ķiguru saliekot kopā iznāktu viens Top klases spēlētājs. 

Tobers: Jā, noskatījos to video. Patīkami.

TVNET: Viņaprāt, tev vajadzētu Ķigura tehnisko arsenālu, bet Mārtiņam tavu azartu. Kā tu redzi, kādā ziņā tev būtu jāpilnveidojas?

Tobers: Atkarīgs no tā, kādā pozīcijā spēlēju. Ja spēlēju balsta pussarga pozīcijā, tad man noteikti uz laukuma ir ātrāk jādomā, ātrāk jāspēlē. Protams, balsta pussarga pozīcijā vajadzīga arī ļoti laba bumbas pārvaldīšanas tehnika. Galvenais ir ātra domāšana, ar to var ļoti daudz ko panākt.

TVNET: Kas ir tavs aģents? Cik zinu, iepriekš tev nebija patstāvīga sadarbība ar kādu konkrētu aģentu.

Tobers: Pirms vasaras parakstīju līgumu ar aģentu. Viņš ir no Lietuvas, bet kompānija ("INNfootball") bāzējās Polijā.

TVNET: Kāpēc izvēlējies šo?

Tobers: Tajā nedēļā man bija 4 vai 5 tikšanās ar aģentiem gan no Krievijas, gan no Baltkrievijas. Tajā brīdī nolēmu, ka vajag pamēģināt sadarboties ar konkrētu aģentu. Līdz tam bija parakstītas autorizācijas ar vairākiem aģentiem uz vairākām vietām. Tas īsti augļus nenesa. Pakonsultējos ar Māri Verpakovski, kā darīt labāk un kādu aģentu manā situācijā viņš ieteiktu. Viņš ieteica šo aģentu no Lietuvas - Pauļus Paknis (Paulius Paknys). Pagaidām esmu ļoti apmierināts ar viņa darbu.

TVNET: Teici, ka iepriekšējās sadarbības ar aģentiem nenesa augļus. Runa ir par pārcelšanos uz kādu ārzemju klubu Eiropā?

Bija piedāvājumi no Krievijas premjerlīgas, taču vairāk vēlos koncentrēties uz Eiropu.

TVNET: Vari noskaut kādu komandu?

Tobers: Labāk nē (smaida). 

TVNET: Iepriekš publiski bija izskanējis, ka par tevi interesējās Šefīldas "United" (Anglija) un Glāzgovas "Rangers" (Skotija).

Tobers: Tā interese bija uzaicināt uz pārbaudēm. Tie nebija konkrēti piedāvājumi. 

TVNET: Pavasarī runāju ar Māri Verpakovski. Viņš tolaik teica, ka par tevi esot liela interese no ārzemju klubiem. Pārsvarā tevi aicina uz pārbaudēm jeb ir arī konkrēti piedāvājumi?

Tobers: (ietur pauzi un smaida) Tas ir saprotams, ka komanda grib spēlētāju uzaicināt un nedēļu pārbaudīt. Tā kā tagad esmu jau nacionālās izlases spēlētājs, izskatu konkrētus piedāvājumus ar līgumu, nevis tikai pārbaudes.

TVNET: Vidusskolu esi absolvējis jeb tas ir vēl procesā?

Tobers: Pabeidzu pavasarī vidusskolu tālmācībā. Galvenais, ka eksāmeni ir nokārtoti. Daudz palīdzēja draugs, liels paldies viņam. 

TVNET: Tālmācībā skolojies tikai 12. klasi jeb vairākus gadus?

Tobers: Liepājā 11. klasē otrajā semestrī es skolu apmeklēju tikai kādas 3 vai 4 reizes. Sapratu, ka tādā veidā 12. klasē sportu ar skolu neapvienošu. Mums pie Tamaza bija divreiz dienā treniņi, tāpēc pārgāju uz tālmācību, lai varētu koncentrēties futbolam.

TVNET: Tev šosezon virslīgā ir 3 vārti, pagājušā sezonā 2 vārti. Vienus vari izcelt?

Tobers: Pagājušajā sezonā sanāca iesit tukšos vārtos. Nav tā, ka kāds vairāk būtu iespiedies atmiņā. Man tie vārti bijuši ļoti vienkārši. 

TVNET: Arī vienkārši vārti ir labi...

Tobers: Protams. Vārti paliek vārti. Varbūt pret Ventspili, bet mēs to spēli zaudējām, tāpēc prieka nebija.

TVNET: Man novēlēt, lai tev šī ir pēdējā sezona Liepājā pirms izmēģini leģionāra gaitas?

Tobers: Vēl man ir līgums līdz nākamās sezonas beigām (smaida).

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu