Halles uzbrucējs tiešraidē paudis galēji labējo subkultūras uzskatus

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Vīrietis, kurš trešdien Hallē, Vācijā, pie sinagogas nogalināja divus cilvēkus, uzbrukuma tiešraidē paudis labējā spārna tīmekļa subkultūras sazvērestības teorijas un ekstrēmismu.

27 gadus vecais Saksijas-Anhaltes iedzīvotājs Štefans B. trešdien Hallē nogalināja divus cilvēkus, kad viņam neizdevās iekļūt sinagogā. Uzbrukums vairāk nekā pusstundu tika tiešraidē straumēts spēļu platformā "Twitch".

"Viņš runā angliski, viņš pauž sazvērestības teorijas, piemēram, par jūdaisma it kā postošo ietekmi. Viņš arī izsakās nievājoši par feminismu," pavēstīja Jēnas Demokrātijas un civilās sabiedrības institūta (IDZ) direktors un ekstrēmisma eksperts Matiass Kvents, kurš veicis uzbrukuma ieraksta analīzi.

"Šādi motīvi ir radikālajiem un populistiskajiem labējā spārna cilvēkiem ir visā pasaulē," viņš piebilda.

Štefans B., kura pilnais vārds atbilstoši Vācijas privātuma likumiem netiek izpausts, atrodas apcietinājumā. Uzbrukumā divi cilvēki tika nogalināti un divi ievainoti.

"Video atbilst video spēļu estētikai, tajā ievērota šāvēja perspektīva," sacīja Kvents. "Vainīgais sevi pataisa par varoni, vienlaikus cenšoties degradēt upurus."

Tomēr aplami būtu šo vardarbības aktu uzskatīt par video spēļu spēlēšanas rezultātu, pretējā gadījumā šādi uzbrukumi būtu izplatītāki, "turklāt tas novērstu fokusu no politiskās motivācijas", norādīja eksperts.

"Uzskati, ko viņš pauž, nav tikai kāda vājprātīgā viedokļi. Tās ir labējā spārna ekstrēmistu ideoloģijas izpausmes," sacīja Kvents.

Vācijas mediji ceturtdien vēsta, ka uzbrucējs pirms vairāk nekā nedēļas internetā izlicis antisemītisku "manifestu". Avīze "Die Welt" raksta, ka 1.oktobrī internetā izliktais "manifests" ir aptuveni desmit lappuses garš, rakstīts angļu valodā un tajā tieši minēts plāns uzbrukt sinagogai Hallē jūdaisma svētku "Yom Kippur" laikā. "Manifestā" redzami arī ieroči un munīcija, kuru vēlāk izmantoja uzbrucējs.

Hallē apšaudē un uzbrukumos ar granātām trešdien nogalināti divi cilvēki un vēl divi guvuši nopietnus ievainojumus, vēsta varasiestādes un mediji.

Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers paziņoja, ka uzbrukums bijis vērsts pret Halles sinagogu un tas bijis "antisemītisks uzbrukums".

Uzbrucējs bijis kaujas ekipējumā un bruņojies ar automātisko šaujamieroci, sacīja liecinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu