Inčukalna gudrona dīķu sanācijas darbi tuvojas finālam

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Una Kupruka/LETA

Īstenojot Inčukalna sērskābo gudrona dīķu sanācijas darbus līdz šā gada oktobrim no Dienvidu dīķa iztīrīti vairāk nekā 70% piesārņojuma, savukārt Ziemeļu dīķī pabeigta gudrona un smilts maisījuma ekskavācija un atsūknēti 60% piesārņoto pazemes ūdeņu, līdz ar to sanācijas darbi tuvojas finālam, šodien žurnālistiem stāstīja informēja darbu veicēju pilnsabiedrības "Inčukalns Eko" pārstāvji.

Kopš darbu sākšanas 2018. gada februārī pilnsabiedrība "Inčukalns Eko" no Inčukalna Dienvidu dīķa ar ekskavatoriem ir izsmēlusi un pārstrādājusi sekundārajā kurināmajā vairāk nekā 22 500 tonnas sērskābā gudrona, kas ir vairāk nekā 70% no kopējā apjoma.

No Ziemeļu dīķa ir izrakts viss smilts un gudrona maisījums vairāk nekā 10 000 tonnu apmērā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) šodien uzsvēra, ka Inčukalna sērskābā gudrona dīķi ir vispiesārņotākā vieta Latvijā, kas ir bijis vides drauds gadu desmitiem. Gudrona dīķu attīrīšanai ir bijusi sena un sarežģīta vēsture, taču patlaban sanācijas darbi tuvojas finālam.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) sekos līdzi projekta izpildei, lai piesārņojuma negatīvā ietekme būtu novērsta plānotajos termiņos, solīja Pūce.

VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga norādīja, ka patlaban projekta īstenošana norit atbilstoši plānam, turklāt tā īstenošanā tiek izmantoti inovatīvi risinājumi, veiksmīgi īstenojot aprites ekonomikas principus. 

"Projektā maksimāli efektīvi tiek izmantoti resursi, piemēram, sērskābais gudrons tiek pārstrādāts kurināmajā un sadedzināts, kā arī rekultivācijas pārsegumam izvēlēts bentonītmāls, kas atvieglos teritorijas uzturēšanu un teritorijai ļaus dabiski iekļauties ekosistēmā," stāstīja Baklāne-Ansberga.

No Dienvidu dīķa sērskābais gudrons tiek izsmelts ar ekskavatoriem un pēc tam neitralizēts, sajaucot ar neitralizācijas piedevām, piemēram, kaļķi. Pēc neitralizācijas, samaisot neitralizētā gudrona masu ar koka skaidām un sasmalcinātu šķeldu, tiek sagatavots sekundārais kurināmais. Tas tiek transportēts uz SIA "Schwenk Latvija" rūpnīcu Brocēnos, lai to izmantotu cementa ražošanai. 

Patlaban ir utilizēti jau aptuveni 40% no kopējā prognozējamā sekundārā kurināmā apjoma. Pārējais sekundārais kurināmais tiek uzkrāts noliktavās. 

Sanācijas darbu laikā tika veikta gudrona emulsijas neitralizācija un izvešana operatoram attīrīšanai. Pašlaik neitralizēta un attīrīta gudrona emulsija vairāk nekā 3500 tonnu apmērā, kā arī attīrīti piesārņotie notekūdeņi vairāk nekā 1700 tonnu apmērā. Patlaban uzsākti Dienvidu dīķa tilpnes pamatnes neitralizācijas un homogenizācijas pasākumi. Tāpat tiek veikts nepārtraukts virszemes, pazemes ūdeņu un gaisa monitorings.

"Darbi Dienvidu dīķī norit atbilstoši grafikam. Jau līdz pavasarim plānots pabeigt sērskābā gudrona sagatavošanu pārstrādei sekundārajā kurināmajā un izvest to uz "Schwenk Latvija" rūpnīcu. Pēc tam tiks veikta Dienvidu dīķa teritorijas rekultivācija, pārsedzot to ar ūdensnecaurlaidīgu segumu, un apzaļumošana," skaidroja AS "BAO" valdes priekšsēdētājs Māris Kalniņš.

"Darbi strauji rit uz priekšu arī Ziemeļu dīķī. Līdz oktobra sākumam ir veikta smilts un gudrona maisījuma ekskavācija vairāk nekā 10 000 tonnu apmērā un nogāde pie operatoriem utilizācijai. Tāpat ir uzsākta rekultivācijas reljefa veidošana un rekultivācijas slāņu sagatavošana, lai novērstu nokrišņu ūdeņu infiltrāciju Ziemeļu dīķa teritorijā. Lai attīrītu jau piesārņotos pazemes ūdeņus, ir izbūvēta vērienīga piesārņoto pazemes ūdeņu atsūknēšanas un attīrīšanas sistēma. Atsūknēti un attīrīti ir aptuveni 63% no plānotā attīrāmā piesārņoto ūdeņu apjoma," stāstīja SIA "Eko Osta" valdes loceklis Andrejs Laškovs.

Lai novērstu turpmāku piesārņojuma izplatību ārpus Ziemeļu dīķa teritorijas, ir izbūvēta 461 metrus gara rievsiena, dziļumā sasniedzot morēnas slāni. Turpmāko mēnešu laikā plānots pabeigt visus darbus Ziemeļu dīķa teritorijā. Pavasarī tiks veikti apzaļumošanas darbi. Tāpat kā Dienvidu dīķī, arī Ziemeļu dīķī tiek veikts nepārtraukts virszemes, pazemes ūdeņu un gaisa monitorings.

"Līguma veiksmīga īstenošana balstās labā, konstruktīvā un aktīvā sadarbībā starp projektā iesaistītajām pusēm, nodrošinot šī kompleksā projekta izpildi, kontroli un kvalitātes uzraudzību. Vēlamies uzsvērt un izteikt pateicību par VVD aktīvo dalību un konstruktīvo kritiku projekta izpildes uzraudzībā, kas vienmēr ir orientēta uz labāku kvalitatīvo un kvantitatīvo rādītāju sasniegšanu," uzsvēra AS "VentEko" valdes priekšsēdētāja Arta Bažovska.

Kā ziņots, VVD pērn gada februāra sākumā oficiāli noslēdza 26,6 miljonu eiro līgumu ar pilnsabiedrību "Inčukalns Eko" par Inčukalna gudronu dīķu sanācijas darbu uzsākšanu. Savukārt sanācijas darbu inženiertehnisko uzraudzību par 1,23 miljoniem eiro bez pievienotās vērtības nodokļa veiks uzņēmums SIA "Geo Consultants".

Paredzēts, ka līdz 2023. gada nogalei kopējā atjaunotās zemes platība būs 2,5 hektāri. Pēc visiem dīķu attīrīšanas darbiem 2021. gadā tos plānots aizbērt un apklāt ar melnzemi, savukārt pēcāk vēl divu gadu garumā tiks veikts teritorijas monitorings.

Tāpat ziņots, ka, rodoties nesaskaņām starp VVD un iepriekšējo darba izpildītāju "Skonto būve", tika apdraudēta Inčukalna gudrona dīķu sanācijas projekta īstenošana. Uzņēmums paziņoja, ka par pašreizējiem līdzekļiem darbu pabeigt nav iespējams, savukārt VVD atteicās piešķirt papildu līdzekļus. Tā vietā VVD lauza līgumu ar darbu izpildītāju un lika pamest projekta īstenošanas vietu.

Pēc tam, kad VVD lauza līgumu ar "Skonto būvi", uzņēmums vērsās tiesā, pieprasot zaudējumu atlīdzību 7,6 miljonu eiro apmērā - par 2015. gadā veikto darbu. Tikmēr 2016. gada nogalē pret "Skonto būvi" tika iesniegta pretprasība, kurai pērn tapa prasības papildinājums, ar kuru VVD pieprasa no uzņēmuma 13 miljonus eiro.

Sākotnējais Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbu pabeigšanas termiņš bija 2015. gada nogale.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu