Kosmosā izaudzēts gaļas gabals nākotnē varētu glābt cilvēci no bada nāves (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Liellopa gaļas steiks. Ilustratīvs attēls.
Liellopa gaļas steiks. Ilustratīvs attēls. Foto: pixabay.com

Nākotnē, kad mēs pārvāksimies uz dzīvi kaut kur kosmosā, mums būs nepieciešama pārtika. Kāda ir problēma? Tur augšā būs grūti sadabūt vajadzīgās barības vielas augsnes un ūdens trūkuma dēļ. Tā ir problēma, ar ko daudzi saskaras jau uz Zemes.

Lopkopības metodes palielina zemes un ūdens piesārņojumu, kā arī nozīmīgi piedalās klimata pārmaiņu procesā. Tieši tāpēc, iznīcības priekšvēstnešiem pulcējoties virs mūsu galvām, mums ir jāatrod veids, kā ražot pārtiku ilgtermiņā gan uz Zemes, gan ārpus tās.

Viens no veidiem, kā to izdarīt, ir ar 3D drukas tehnoloģiju palīdzību kosmosā radīt liellopa gaļu.

Revolucionārā eksperimentā Izraēlā bāzēta pārtikas kompānija “Aleph Farms”, kas laboratorijā nodarbojas ar liellopa gaļas steiku audzēšanu, radījusi pirmo liellopa gaļas gabalu Starptautiskajā kosmosa stacijā – 400 kilometru tālu no Zemes ganībām.

“Aleph Farms” metodes imitē veidu, kā kā dabiski atjaunojas govs muskuļu audi, tiesa, šoreiz mākslīgos apstākļos. Eksperimentā zinātnieki izmantoja 3D bioprinteri, kas ir apgādāts ar magnētisko spēku, lai varētu apkopot dažus liellopa šūnu sferoīdus vienā nelielā audā, kas tad arī ir gaļa.

Foto: Reuters/ScanPix

Kā intervijā ar izdevumu “Space” teica kompānijas pārstāvis Joavs Reizers, 3D biodruka kosmosā nedarbojas gluži tāpat, kā uz Zemes.

“Šādā veidā izdrukātu orgānu un audu nogatavināšana nulles gravitācijā notiek daudz ātrāk nekā uz Zemes gravitācijas apstākļos. Audi tiek drukāti no visām pusēm vienlaicīgi, līdzīgi, kā veidojot sniega piku. Savukārt pārējie bioprinteri tos veido slāni pa slānim. Uz Zemes šūnas vienmēr virzās uz leju, bet nulles gravitācijas apstākļos, tās karājas telpā un mijiedarbojas tikai viena ar otru. Drukājot slāni pa slānim, ir nepieciešama papildus struktūra, bet drukājot bez gravitācijas, audus var veidot tikai no šūnu materiāla, bez pastarpinātas struktūras,” skaidroja Reizers.

Pagaidām kosmosa liellopa gaļas gabals ir tikai paša koncepta iespējamības pierādījums, tomēr, kā atzina Reizers, kompānija tuvāko gadu laikā cer to audzēt biofermās uz Zemes.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu