Kipčoge sestdien mēģinās izskriet maratona distanci zem divām stundām

LETA/AP
CopyDraugiem X Whatsapp
Eliuds Kipčoge
Eliuds Kipčoge Foto: Reuters/ScanPix

Olimpiskais čempions un pasaules rekordists Eliuds Kipčoge sestdien Vīnē maratona distances finišu centīsies sasniegt pirms divu stundu atzīmes.

(Precizēta informācija virsrakstā un visā tekstā. Kipčoge nepiedalīsies Vīnes maratonā, bet Austrijas galvaspilsētā centīsies izskriet maratona distanci zem divām stundām).

Skrējiena organizatori sākotnēji bija rezervējuši deviņas dienas, kurās varētu notikt sacensības, tomēr skrējiens notiks pirmajā iespējamā dienā. Šāds lēmums tika pieņemts, lai palielinātu iespējas maratonu aizvadīt pēc iespējas labākos laika apstākļos. 

Paredzēts, ka skrējiena laikā dienā gaisa temperatūra būs +5 līdz +9 grādi pēc Celsija, gaisa mitrums nesasniegs 80% robežu, bet maratona laikā pūtīs neliels vējš.

"Esam izpētījuši laika prognozes un šķiet, ka sestdienas apstākļi būs gana optimāli, lai aizvadītu maratona skrējienu," teica vadošais Kipčoges komandas pārstāvis Robijs Kečels.

Kipčogi šajā īpašajā dienā atbalstīs viņa sieva Greisa un trīs bērni, ģimenei pirmo reizi vēsturē klātienē skatoties ģimenes galvas skrējienu.

"Tā būs pirmā reize manā karjerā, kad mani atbalstīs visa ģimene. Ļoti vēlos, lai viņi Vīnē ir kopā ar mani, tādējādi piedzīvojot vēsturisku brīdi," sacensību mājaslapā citēts Kipčoge.

Maratona skrējējs distancē varētu doties laika posmā no pieciem līdz deviņiem rītā, tomēr precīzs laiks tiks noteikts piektdien, balstoties pēc jaunākajām laikapstākļu prognozēm. Tāpat tiks ņemts vērā Kipčoges ķermeņa diennakts ritms.

Kipčoge Austrijas galvaspilsētā ieradās otrdien, kad atlidoja no Kenijas, kur Kaptagatas pilsētā aizvadīja pēdējo treniņnometni. Sportists atklāja, ka "vēlas pasaulei parādīt, ka cilvēkam nav robežu".

Olimpiskais čempions un pasaules rekordists maratonā Kipčoge reiz jau distanci ir veicis tuvu divu stundu atzīmei, to iespējot 2017.gada maijā Itālijas sacīkšu trasē Moncā. Par pasaules rekordu to nevarēja apstiprināt, jo 34 gadus vecais sportists rezultātu divas stundas un 25 sekundes sasniedza neatļautā veidā - skrienot aiz transportlīdzekļa, kā arī 30 skrējējiem grupā visu laiku nomainot vienam otru. 

Arī šī skrējiena rezultāts netiks uzskatīts par pasaules rekordu, jo distances laikā Kipčogem palīdzēs tempa turētāji. Šāds lēmums sportistam netraucē, jo pērn Berlīnes maratonā viņš pasaules rekordu laboja par veselu minūti (divas stundas viena minūte un 39 sekundes), pārspējot Denisa Kimeto sasniegto laiku.

Lai pārspētu sev piederošo rekordu, sportistam jāmēģina zaudēt vēl vismaz 99 sekundes.

Iepriekš jau ziņots, ka Norvēģijas skrējēji brāļi Henriks, Filips un Jākobs Ingebrigceni paziņoja, ka viņi rudenī Vīnē pildīs zaķu lomu, lai palīdzētu kenijietim Kipčogem noskriet maratonu ātrāk par divām stundām.

Tāpat tempu Kipčogem palīdzēs turēt olimpiskais čempions 1500 metru distancē Metjū Kentrovics no ASV, etiopietis Selemons Barega, kurš nesen notikušajā pasaules čempionātā Dohā izcīnīja sudrabu 5000 metru skrējienā, kā arī uzstādījis sezonas ātrāko laiku 3000 metru distancē. Vēl Kipčogem palīdzēs arī 1500 metru skrējējs Ronalds Musugala, kurš šogad uzvarējis divos Dimanta līgas posmos.

Kopumā sportistam distancē palīdzēs 41 tempa turētājs.

Sacensību organizatori jau labu laiku iepriekš dažās distances vietās pat uzklāja jaunu segumu. Tāpat distance veidota tā, lai sportists līkumos nezaudētu laiku, tādējādi maršrutā iekļauti vairāki apļa veida krustojumi.

Maratona skrējēja treneris atklāja, ka viņš vēlas, lai skrējiena laikā būtu dzirdami arī fanu saucieni.

"Viens elements Eliudam ir ļoti īpašs - atbalstītāji," teica sportista treneris Patriks Sangs. "Atbalstiet viņu, palīdzot pārrakstīt vēsturi."

Kipčoge ir 2016.gada olimpisko spēļu čempions maratonā, kā arī iepriekš izcīnījis sudrabu un bronzu 5000 metros.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu