Pabriks: Bez Turcijas līdzdalības terorisma un migrācijas mazināšanā Eiropa pieredzētu daudz lielākus draudus (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks Foto: Ieva Makare/LETA

Latvija augstu novērtē Turcijas ieguldījumu starptautiskā terorisma apkarošanā un migrācijas jautājuma risināšanā, jo bez Turcijas aktīvas līdzdalības Eiropa pieredzētu daudz lielākus terorisma draudus nekā tie ir pašlaik, šādu viedokli pauda aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Saistībā ar pēdējo dienu notikumiem Sīrijas ziemeļaustrumos, ministrs pauda atbalstu NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga teiktajam un cer, ka Turcijas izvērstās darbības sekmēs teroristiskās organizācijas "Daesh" ("Islāma valsts") apkarošanu.

Kas attiecas uz tādiem jautājumiem kā Turcijas ofensīvas ietekme uz starptautisko situāciju un migrāciju, tad ir pāragri par to spriest, izteicās Pabriks. Savukārt piedāvājumu par Turcijas pagaidu izslēgšanu no NATO Pabriks pilnībā noraidot, jo tāda spekulācija espt nepieņemama.

Piektdien NATO ģenerālsekretārs ieradīsies Turcijā, un pēc viņa vizītes arī būs lielāka skaidrība par tālāko notikumu attīstību. "Vienlaikus vēlos īpaši uzsvērt, ka, neraugoties uz pašreizējiem Turcijas lēmumiem, Latvija augstu novērtē Turcijas ieguldījumu starptautiskā terorisma apkarošanā un migrācijas jautājuma risināšanā," teicis Pabriks.

Jau vēstīts, ka Turcija trešdien sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu, kas kļuvis iespējams pēc tam, kad apvidu pameta tur dislocētie ASV spēki.

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien paziņoja, ka Turcijas uzbrukums kurdu spēkiem Sīrijā ir "slikta ideja" un viņš neatbalsta šo militāro operāciju. Vienlaikus viņš pavēstīja, ka Turcija tagad ir atbildīga par visiem grupējuma "Islāma valsts" kaujiniekiem reģionā.

Trampa negaidītais svētdienas lēmums izvest ASV karaspēku no Sīrijas ziemeļiem, kur tas līdz šim aizsargāja kurdus no Turcijas uzbrukuma, izsaucis plašu nosodījumu kā starptautiskajā sabiedrībā, tā pašā ASV, arī no Trampa sabiedroto puses, kas kritizējuši prezidentu, ka viņš nodod kurdus, kas Sīrijā ASV vadītajā operācijā pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" nesuši lielus upurus.

Pirmdien ASV republikāņu senators Lindsijs Greiems paziņoja, ka ASV Senāts piemēros Turcijai sankcijas un aicinās uz laiku izslēgt Turciju no NATO, ja tā iebruks Sīrijas ziemeļaustrumos un uzbruks kurdu spēkiem. Trešdien Greiens paziņoja, ka Kongress liks Turcijai dārgi samaksāt par savu ofensīvu pret Sīrijas kurdiem.

Kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF), kas piedalījās ASV vadītajā kampaņā pret "Islāma valsti", Sīrijas ziemeļaustrumos tur gūstā tūkstošiem džihādistu. Kurdu vadītās nometnēs atrodas arī tūkstošiem džihādistu radinieku, kuri uzbrukuši palīdzības dienestu darbiniekiem, apsargiem un mēģinājuši izbēgt.

Tikmēr NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien aicināja Turciju izrādīt savaldību operācijās pret kurdu spēkiem Sīrijā, brīdinot, ka cīņu pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts" nedrīkst pakļaut riskam.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu