Fonds "Mākslai vajag telpu" turpina mākslas izglītības programmu Latvijas skolās

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: MVT Vasaras mājā atklāj izstādi "Ser, Jums priekša vaļā!" (Katrīna Jaunupe)
Foto: MVT Vasaras mājā atklāj izstādi "Ser, Jums priekša vaļā!" (Katrīna Jaunupe) Foto: Jānis Škapars/TNET

Pagājušā gadā fonds “Mākslai vajag telpu” aizsāka mākslas izglītības programmu “Izbraukuma nodarbības par 20.gs. otrās puses un mūsdienu mākslu”, piedāvājot Latvijas skolām pieteikties izbraukuma nodarbībām, kuru laikā jauniešus iepazīstina ar latviešu mākslas vēsturi un mūsdienu mākslas procesiem, aicinot viņus arī izteikties un artikulēt savu viedokli par mākslu. 

Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas atbalstu “Latvijas skolas somas” satura radīšana fonds šogad uzlabojis nodarbību saturu un pieaicinājis nodarbību norisē piedalīties jaunos māksliniekus Madaru Kvēpu, Enviju un Jāni Šneideru, kas šobrīd ir aktīvi savā radošajā darbībā un sevi jau paspējuši pierādīt vietējā mākslas vidē.

Madara Kvēpa
Madara Kvēpa Foto: Jānis Škapars/TVNET

Fonds “Mākslai vajag telpu” plašākai publikai pazīstams ar savu MVT Vasaras mājas projektu, katru vasaru piedāvājot 6 mūsdienu mākslas izstādes, interpretējot 20.gs. otrās puses mākslas dižgarus, taču sākot ar 2018. gadu fonds uzsācis doties uz Latvijas skolām, nodrošinot nodarbības par 20.gs. otrās puses un mūsdienu mākslu vidusskolas skolēniem. Fonda vadītāja Katrīna Jaunupe par šī projekta nepieciešamību saka šādi:

“Fonda “Mākslai vajag telpu” prioritāte jau kopš dibināšanas brīža ir bijusi 20.gs otrās puses un mūsdienu mākslas muzeja izveide Rīgā, bet tikpat svarīgs fonda izvirzītais mērķis ir reģionālās kultūrvides aktivizēšana un jauniešu iesaiste kultūras procesu apzināšanā, kā arī nodrošināt iespēju Latvijas bērniem un jauniešiem iepazīties ar profesionālās mākslas un kultūras klasiskajām vērtībām un arī laikmetīgajām izpausmēm. Šī būs paaudze, kas veido mūsu nākotni, piepildīs muzejus un būs tie, kas attīstīs Latvijas kultūrvidi. Tādēļ ir svarīgi ir veicināt viņos šo interesi un veidot sarunu ar viņiem!”

Nodarbībās mākslas izstāžu kuratore Auguste Petre izklāsta īsu ievadkursu latviešu mākslas vēsturē, īpaši pievēršoties 20.gs. otrās puses un mūsdienu mākslai. Par pieredzi, vadot lekcijas un gatavojot saturu jaunajām nodarbībām, A. Petre saka:

“Neskatoties uz to, ka izglītības sistēma Latvijā arvien tiek attīstīta, joprojām gana maz uzmanības tiek pievērsts mākslas un kultūras vēstures nozīmei tajā. Vizuālā māksla ir ļoti būtiska mūsu kultūras sastāvdaļa, tāpēc šķiet tikai loģiski, ja katrs no mums iegūst kādu zināšanu bāzi šajā jomā. Jau pagājušajā gada pieredze lika secināt, ka jaunās paaudzes zināšanas par vizuālo kultūru ir krietni mazākas nekā interese par to. Mūsu nodarbību mērķis ir iedrošināt šo patiesu interesi un veicināt izpratni par mākslu.”  

Šogad, tāpat kā arī pērn, projekts saņēmis mērķprogrammas “Latvijas skolas somas” satura radīšana atbalstu. Programmas “Latvijas skolas soma” vadītāja Aija Tūna norāda: “Balstoties uz līdzšinējo pieredzi un lielās skolēnu ieinteresētības dēļ “Latvijas skolas somas” programma turpina sadarboties ar fondu “Mākslai vajag telpu”. Šis atbalsts ir palīdzējis uzlabot nodarbību saturu, kā arī piesaistīt projektam jaunos māksliniekus Madaru Kvēpu, Enviju un Jāni Šneideru. Jaunie mākslinieki nodarbību otrajā daļā iepazīstinās jauniešus ar savu daiļradi, sniedzot izpratni par to, ka mākslinieka profesija, tāpat kā jebkura cita profesija, sevī ietver noteiktus pienākumus, plānveidi un atbildību. Nodarbības tiks noslēgtas ar diskusiju, kuras tematu jaunieši kopā ar savu skolotāju izvēlēsies īsi pirms nodarbības norises, tās laikā aicinot viņus izteikt viedokli par dažādiem mākslas darbiem, kas tiks apskatīti prezentācijas veidā. Projekta mērķis ir iesaistīt jauniešus sarunā par mākslu un patērēt to kritiski, nebaidīties no sava viedokļa, taču arī veidot to pamatotu – gan par jau esošo mākslas mantojumu, gan arī par mūsdienu mākslu.

Svarīgi ir izvairīties no tā, ka jauniešiem veidojas stereotipizēts uzskats par pēdējo 70 gadu laikā radušos mākslu, tādēļ nodarbība veidota tā, ka tiek paskaidroti mākslas procesi vēsturiskā secībā, kā arī diskusija ir pakārtota vienai no piedāvātajām tēmām un tā balstās uz konkrētu darbu apskati.

Foto: MVT Vasaras mājā atklāj izstādi, kas veltīta Aleksandram Dembo "Ser, Jums priekša vaļā!"

Pieteikties nodarbībai iespējams sazinoties ar fonda “Mākslai vajag telpu” projektu vadītāju Lāsmu Gobu rakstot uz lasma.goba@gmail.com vai zvanot +371 26305862.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu