Noskaties: Irānā sievietēm pirmo reizi 40 gadu laikā ļauj apmeklēt futbola spēli

CopyDraugiem X Whatsapp
Sievietes apmeklē futbola maču Irāna - Kambodža.
Sievietes apmeklē futbola maču Irāna - Kambodža. Foto: AFP / Scanpix

Pasaules kausa (PK) futbolā kvalifikācijas spēli starp Irānas un Kambodžas izlasēm ceturtdien stadionā klātienē pirmo reizi pēc 40 gadu pārtraukuma varēja vērot arī sievietes. Pēc 1979.gada revolūcijas daiļā dzimuma pārstāvēm tika aizliegts vērot vīriešu komandu spēles klātienē.

Tiesa, cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Amnesty International" jau šo soli nodēvējusi par Irānas "cinisku publicitātes gājienu".

Stadionā ar 78000 vietu viens sēdvietu sektors bija īpaši atvēlēts sievietēm. Spēli klātienē esot vērojušas varāk nekā 3500 dāmas.

Spēle līdzjutējām noteikti patika, jo Irānas izlase uzvarēja ar 14:0, neatstājot Kambodžai nekādas cerības pat uz cienīgu rezultātu uz tablo.

Daudzas līdzjutējas stadionā ieradās vairākas stundas pirms spēles sākuma, ar pirkstiem rādot uzvaras zīmes un vicinot Irānas karogus, kamēr citas virs galvassegām bija uzvilkušas sporta cepures. Šajās tribīnēs apkalpojošā personālā bija tikai sievietes.

Tiesa, daži liegumi tika atstāti spēkā, piemēram, sievietes nevarēja šim mačam akreditēties kā fotogrāfes. Turklāt aizliegums paliks spēkā Irānas čempionāta un Āzijas čempionu līgas mačos.

Sievietēm Irānā Pasaules kausa kvalifikācijas mačus ļauts apmeklēt tikai pēc Starptautiskās futbola federāciju asociācijas (FIFA) spiediena.

Septembrī tika ziņots, ka Irānas sporta ministrs Masuds Soltanifars un Irānas prezidents Hasans Ruhani ir par aizlieguma atcelšanu, taču neko nav varējuši izdarīt pret valsts ietekmīgo garīdznieku kārtu, kas tic, ka stadiona atmosfēra sievietēm ir nepiemērota.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu