Rūjienieši ar VARAM gatavi runāt tikai par pievienošanos Valmierai; ministrija nav gatava piekāpties (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Google Maps

Rūjienas novada vadība un uzņēmēji ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) ir gatavi runāt tikai par novada pievienošanu Valmierai, nevis Valkai, taču ministrija nepiekāpjas, kā rezultātā abas puses turpina konfliktēt un nav spējīgas norunāt pat tikšanās laiku.

Rūjienas un Naukšēnu uzņēmēji savākuši 3058 jeb trešo daļu abu novadu iedzīvotāju parakstu pret to pievienošanu Valkas novadam.

Novada vadība vērsusies pie VARAM arī ar vēstuli, aicinot pārskatīt administratīvi teritoriālās reformas modeli un iekļaut Rūjienas novada teritoriju apvienotajā Valmieras novadā. "Ņemot vērā situācijas nopietnību un lai novērstu tās tālāku saasināšanos", rūjienieši vēstulē aicinājuši ministru Juri Pūci (AP) rast iespēju tikties ar iedzīvotāju un uzņēmēju pārstāvjiem līdz 23.oktobrim, tomēr abas puses par tikšanos joprojām nav vienojušās.

Kā aģentūra LETA noskaidroja ministrijā, vēstule tik tiešām saņemta un VARAM pārstāvji vairākkārt sazinājušies ar Rūjienas uzņēmēju pārstāvi Jurģi Krastiņu. "Taču viņa atbilde bijusi noraidoša un viņš ne tikai nav nosaucis datumu, kad rūjieniešiem šāda tikšanās būtu pieņemama, bet apšaubījis tās norises lietderību. Turklāt vairākkārt sazināties nav bijis iespējams, jo uzņēmējs nav atbildējis uz ministrijas pārstāvju telefona zvaniem," apgalvo VARAM.

Ministrijas ieskatā, iespējams, Rūjienas pārstāvji apzināti izvairās no tikšanās ar ministru, "lai publiskā telpā uzturētu mītu, ka ministrija ar pašvaldību nesarunājas".

Savukārt Rūjienas novada domes priekšsēdētājs Guntis Gladkins (Vidzemes partija) aģentūrai LETA sacīja, ka VARAM ne pašvaldībai, ne uzņēmējiem nav piedāvājusi konkrētu sarunu tēmu un nav atbildējusi pēc būtības uz pašvaldības vēstulēm.

Viņš uzskata, ka nav jēgas tērēt laiku sarunām ar ministrijas ierēdņiem, kurās ministrija nav gatava konstruktīvi analizēt Rūjienas un Naukšēnu novadu iespējamo pievienošanu Valmieras novadam, jo ir pilnīgi skaidrs, ka abiem novadiem neesot nekā kopīga ar Valkas novadu.

"Uzskatu, ka ir notikusi aizmuguriska politiska vienošanās par Rūjienas un Naukšēnu pievienošanu Valkai, gluži kā Molotova-Ribentropa pakts. Tas nav pieņemami un mēs ar to nesamierināsimies," teica Gladkins.

Tikmēr uzņēmējs Krastiņš aģentūrai LETA sacīja, ka telefoniski jau vairākkārt ir sazinājies ar Pūces padomnieku Madaru Lasmani. "Viņš man piezvanīja un izteica gatavību tikties ar ministrijas pārstāvjiem. Uz ko atbildēju sekojošo - pirmkārt, vēlamies tikties ar ministru, kurš ir lēmumus pieņemošā persona, nevis ar ministrijas ierēdņiem. Otrkārt, tikties ar ministrijas ierēdņiem varam tikai gadījumā, ja sarunas būs par Rūjienas un Naukšēnu novadu iekļaušanu Valmieras novadā," pauda Krastiņš, norādot, ka ministrijas pārstāvji neesot bijuši gatavi piekāpties un esot gatavi runāt tikai par esošo modeli.

"Līdz ar to joprojām gaidām ministra vizīti Rūjienā. Tikai konstruktīvu, nevis autoritatīvu, jau iepriekš izlemtu diskusiju imitāciju, kā tas Pūcem ir bijis līdz šim, tiekoties ar iedzīvotājiem," teica uzņēmējs.

Taujāti par pamatojumu, kādēļ Rūjienas un Naukšēnu pievienošana ir iespējama tikai Valkas novadam, bet ne Valmieras, VARAM pārstāvji skaidroja, ka viens no reformas mērķiem ir veidot viendabīgāku pašvaldību iedalījumu visā valstī, "domājot par valsts attīstību kopumā un par iedzīvotāju tiesībām saņemt salīdzināmas kvalitātes pakalpojumu neatkarīgi no viņu dzīvesvietas, kā arī lai nodrošinātu efektīvu un lietderīgu publisko līdzekļu izmantošanu".

"Valmiera kā centrālajā Vidzemē vienīgais nacionālās nozīmes attīstības centrs piesaista apkārtējo novadu iedzīvotāju interesi tieši ap Valmieru veidot arī savu pašvaldību. Tomēr vienmērīgākas teritoriālās struktūras izveidošanai ar salīdzināma izmēra novadiem ministrija piedāvā izveidot īpašu ar Igaunijas pierobežu saistītu novadu ap Valku," skaidroja VARAM.

Pēc viņu teiktā, arī autoceļš, kas savieno Valku, Naukšēnus un Rūjienu, esot labā stāvoklī. Tāpat arī teritorijas atrašanās vienā vai otrā novadā neietekmējot iedzīvotāju iespējas pakalpojumus saņemt arī citas pašvaldības teritorijā, tostarp tuvākajos nacionālās nozīmes attīstības centros.

"Nākamajā struktūrfondu plānošanas periodā ES fondus plānots sadalīt pa attīstības centriem vienmērīgi visā valsts teritorijā, tāpēc Rūjienas novada iekļaušanās apvienotajā Valkas novadā sniegs iespēju ne tikai efektivizēt teritorijas pārvaldīšanu, bet arī dos papildu iespējas attīstībai kā lielākam novadam," uzskata ministrija.

Kā ziņots, VARAM izstrādātais modelis paredz apvienot Rūjienas, Naukšēnu, Strenču un Valkas novadus.

Rūjienas un Naukšēnu iedzīvotāji kategoriski iebilst šādam modelim un vēlas tikt pievienoti Valmierai. 

Uzņēmēja ieskatā, tas cilvēks, kurš uzzīmējis šādu Latvijas karti, ir vai nu politiski uzpirkts vai arī ir pilnīgs nejēga.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu