Eksperts: Nākamā gada valsts budžets nav ideāls, bet ir pieņemams

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Nākamā gada valsts budžets nav ideāls, bet ir pieņemams, piektdien valdības ārkārtas sēdē, kurā lēma par nākamā gada budžetu, uzsvēra Latvijas Bankas padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

Viņš norādīja, ka no makroekonomikas viedokļa nākamā gada budžets ir pozitīvi vērtējams, jo tajā nav paredzētas izmaiņas nodokļos.

Tāpat Kazāks pozitīvi vērtēja faktu, ka budžets netiek veidots ar pārpalikumu, kas ir svarīgi laikā, kad ekonomiskā izaugsme ir lēnāka. "Fiskālā telpa ir jāizmanto, un šis budžets to dara," piebilda Latvijas Bankas padomes loceklis.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets piektdien ārkārtas sēdē atbalstīja 2020.gada budžetu, kurā konsolidētie budžeta ieņēmumi prognozēti 9,89 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - desmit miljardu eiro apmērā.

Salīdzinājumā ar 2019.gada budžetu, nākamgad ieņēmumi augs par 717,1 miljonu eiro, bet izdevumi par 610,1 miljonu eiro.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2020.gadā prognozēti 6,88 miljardi eiro un izdevumi plānoti 7,22 miljardi eiro. Valsts pamatbudžeta izdevumu palielinājums, salīdzinot ar 2019.gada plānu ir 400 miljoni eiro jeb 5,9%. Izdevumu palielinājums ir 325,2 miljoni eiro, kas paredzēts izdevumiem valsts pamatfunkciju finansēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu