NBA Ķīnā atceļ "Lakers" un "Nets" klubu mediju pasākumus

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lebrons Džeimss
Lebrons Džeimss Foto: AP/LETA

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) piektdien paziņoja, ka Ķīnā tiek atcelti Losandželosas "Lakers" un Bruklinas "Nets" komandu plānotie mediju pasākumi, atsaucoties uz sarežģītajiem un nepieredzētajiem strīdiem Honkongas protestos, kas ietekmējot runas brīvību.

Pēc NBA kluba Hjūstonas "Rockets" ģenerālmenedžera Derila Morija ieraksta viņa "Twitter" kontā ar atbalstu protestiem Honkongā Ķīnas valsts televīzija otrdien paziņoja, ka "nekavējoties aptur" plānotās Ķīnā notiekošo NBA pirmssezonas maču translācijas.

Šādas Ķīnas valsts televīzijas (CCTV) reakcijas iemesls ir Morija piektdienas ieraksts viņa tvitera kontā ar atbalstu Honkongas protestiem: "Cīnieties par brīvību! Palieciet kopā ar Honkongu!" Ieraksts dienas gaitā tika dzēsts, turklāt Hjūstonas kluba īpašnieks paziņoja, ka Morija ieraksts neatspoguļo kluba viedokli.

Vēlāk arī NBA pauda savu nostāju šajā situācijā, atceļot visus paredzētos mediju pasākumus.

"Esam nolēmuši, ka mūsu komandas nepiedalīsies paredzētajos mediju pasākumos," vēstī NBA paziņojums. "Spēlētāji, atrodoties Ķīnā, tiek pakļauti sarežģītām un negaidītām situācijām, tāpēc uzskatām, ka tas nebūtu korekti viņiem pašlaik likt runāt par šo gadījumu."

Svētdien par sadarbības pārtraukšanu ar "Rockets" paziņoja tā Ķīnas sponsori, ieskaitot sporta apģērba firmu "Li Ning" un "Shanghai Pudong Development Bank" (SPD).

Tikmēr viens no NBA pārstāvjiem ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka sestdien paredzēto otro spēli starp "Lakers" un "Nets" aizvien plānots aizvadīt. Šis mačs notiks Šeņdžeņas pilsētā, uz kuru basketbolisti devās jau piektdienas rītā.

Neraugoties uz saspīlēto situāciju, pirmā spēle starp abām komandām Šanhajā noritēja bez starpgadījumiem, arēnu apmeklējot 18 000 skatītāju, kuri aktīvi atbalstīja vienu no pasaules izcilākajiem basketbolistiem Lebronu Džeimsu.

Iepriekš jau ziņots, ka NBA paudusi nožēlu par situāciju ap šo Morija ierakstu tviterī, taču līgas komisārs Edams Silvers pirmdien uzstāja, ka līga atbalsta viņa tiesības izteikt viedokli. Tāpat Silvers pauda, ka aizstāv līgas darbinieku tiesības uz vārda brīvību.

Pusautonomajā Honkongā jau četrus mēnešus notiek demokrātijas atbalstītāju protesti, kuri kļūst aizvien vardarbīgāki. Tie sākās pēc šobrīd atceltā plāna izdot apsūdzētos Ķīnai, kas radīja bažas par brīvību ierobežošanu Honkongā 50 gadus ilgajā "viena valsts, divas sistēmas" pārejas periodā, kuram Ķīna piekrita 1997.gadā, kad pārņēma Honkongu no Lielbritānijas.

Hjūstonas "Rockets" atpazīstamība Ķīnā ievērojami pieauga 2002.gadā, kad NBA klubs draftēja ķīniešu basketbola zvaigzni Jao Minu. Mins NBA astoņās sezonās vidēji mačā guva 19 punktus un izcīnīja 9,2 atlēkušās bumbas spēlē. 2017.gadā viņš kļuva par Ķīnas Basketbola asociācijas (CBA) prezidentu.

NBA klubu spēles Ķīnā ir daļa no visā pasaulē notiekošajām NBA komandu pirmssezonas pārbaudes spēlēm savā starpā vai ar citu valstu klubiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu