ES dalībvalstis atbalsta "Brexit" sarunu intensificēšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis piektdien devušas ES vecākajam sarunvedējam Mišelam Barnjē zaļo gaismu intensīvākām sarunām ar Lielbritāniju par tās izstāšanos no bloka.

"ES un Lielbritānija ir vienojušās intensificēt sarunas turpmākajās dienās," paziņoja Eiropas Komisija (EK).

Komisija informēja, ka pirmdien vēlreiz novērtēs situāciju kopā ar Eiropas Parlamentu (EP) un dalībvalstīm, lai sagatavotos ES dalībvalstu ministru sanāksmei otrdien Luksemburgā, kur tiks izstrādāta darba kārtība ceturtdien un piektdien gaidāmajam Eiropadomes samitam.

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības paredzēta 31.oktobrī, taču līdz šim nav izdevies panākt vienošanos par izstāšanās nosacījumiem, jo starp abām pusēm pastāv domstarpības par iespējamo mehānismu, kas ļautu pēc "Brexit" novērst robežkontroles atjaunošanu uz robežas starp Īriju un Ziemeļīriju.

Barnjē komanda jau kādu laiku ved "tehniskās sarunas" ar Lielbritānijas amatpersonām, bet tajās nav panākts pietiekams progress.

Šodien Barnjē tikās ar Lielbritānijas "Brexit" ministru Stīvenu Bārkliju. Abas puses šo tikšanos raksturoja kā konstruktīvu, bet plašāku informāciju nesniedza.

Pēc tikšanās Barnjē apspriedās ar ES dalībvalstu sūtņiem, un diplomāti ziņu aģentūrai AFP atklāja, ka valstis devušas Barnjē zaļo gaismu sarunu intensificēšanai nedēļas nogalē.

EK uzsvēra, ka ES nostāja nav mainījusies un tā joprojām uzskata, ka izstāšanās līgumā jābūt ietvertam darbotiesspējīgam risinājumam, kā izvairīties no stingrās robežas atjaunošanās starp Ziemeļīriju un Īriju, kā aizsargāt Īrijas salas ekonomiku un Lielās piektdienas miera līgumu visās tā dimensijās un kā aizsargāt vienotā tirgus integritāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu