Levits akcentē tehnoloģiskā progresa radītos izaicinājumus ārlietu, drošības un citās jomās (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Egils Levits ANO Ģenerālajā Asamblejā
Egils Levits ANO Ģenerālajā Asamblejā Foto: Ekrānuzņēmums

Valsts prezidents Egils Levits šodien, piedaloties 13 parlamentāro Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu prezidentu sanāksmē, uzsvēra, ka Eiropas drošībai svarīgi temati līdztekus aizsardzībai ir kiberdrošība, klimata jautājumi, kā arī mazo valodu nākotne, informē Valsts prezidenta kancelejā.

Prezidents sanāksmē sacījis, ka tehnoloģiskais progress rada lielas iespējas publiskajā telpā un arī valstu digitālo pakalpojumu jomā, tomēr tas nozīmē arī iespējamu kiberapdraudējumu un izaicinājumus starptautiskajai likumdošanai tikt līdzi laikam. Tāpat Levits pieminējis apdraudējumu, ko dažādā veidā var izsaukt klimata pārmaiņas. "Drošība maksā, bet tas ir mūsu visu Eiropas valstu interesēs," izteicās prezidents.

Levits arī pievērsa kolēģu uzmanību arī tādam jautājumam kā Eiropas kultūru dažādības un mazo valodu nākotne. Viņš sanāksmē norādīja, ka mūsdienās ES kopējā tirgū lielu lomu ieņem tikai pāris valodas, bet tehnoloģiskais progress paredz jaunas iespējas, kā izmantot mākslīgā intelekta sniegumu mašīntulkošanas jomā, kas palīdzētu lielākai sociālai vienlīdzībai starp ES pilsoņiem

Savukārt, runājot par Eiropas ekonomiskajiem un migrācijas jautājumiem, Latvijas prezidents uzsvēra solidaritātes vērtību, kas ietverta arī Latvijas Satversmē. 

Tāpat Levits akcentēja patiesas kohēzijas nepieciešamību ES, kā arī nepieciešamību stiprināt Eiropas sociālo pīlāru, jo to šodienas apstākļos sagaida Eiropas pilsoņi.

Sanāksmes noslēgumā Valsts prezidents rosināja ES dalībvalstis tuvāko piecu gadu laikā apsvērt ES pamatlīgumu atjaunināšanu atbilstoši laikmeta vajadzībām ārlietu, drošības un citās jomās. Levits uzsvēra, ka kopš Lisabonas līguma pieņemšanas ir pagājuši desmit gadi, un laikmeta modernie izaicinājumi liek atjaunināt ES pamatlīgumus atbilstoši mūsdienu realitātei.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu