Uzvaras parkā piemin Rīgas "atbrīvošanu" no vācu okupācijas (69)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bāriņu iela Pārdaugavā. Fonā "okupeklis".
Bāriņu iela Pārdaugavā. Fonā "okupeklis". Foto: Evija Trifanova/LETA

Pieminot pirms 75 gadiem notikušo Rīgas "atbrīvošanu" no vācu okupācijas, kas faktiski gan nozīmēja nonākšanu citā - padomju varas - okupācijā, ap 150 cilvēku svētdien nolika ziedus pie pieminekļa Uzvaras parkā, novēroja aģentūra LETA.

Lai arī Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) iepriekš pauda, ka tai nav pieņemama šīs gadadienas vērienīgā svinēšana Maskavā, Rīgā pie pieminekļa ziedus nolika arī Krievijas un Baltkrievijas vēstniecību pārstāvji, to skaitā Krievijas vēstnieks Latvijā Jevgeņijs Lukjanovs, novēroja LETA.

Pasākuma apmeklētāju vidū bija arī kādreizējās Latvijas PSR komunistiskās partijas pirmais sekretārs Alfrēds Rubiks, kurš savulaik iestājās pret Latvijas neatkarības atjaunošanu, prokrieviskais aktīvists Jānis Kuzins un vairāki pārsvarā vecāka gadagājuma cilvēki. Atsevišķi apmeklētāji bija ieradušies ar kara veterānu fotogrāfijām, daži bija tērpušies militārām formām līdzīgos apģērbos.

Gan Lukjanovs, gan Rubiks, gan Kuzins sanākušajiem ļaudīm pie pieminekļa teica īsus apsveikuma vārdus, pēc kuriem vairāki klātesošie aplaudēja.

Notikuma vietā dežūrēja viena Valsts policijas ekipāža.

Kā ziņots, Latvijas ĀM šonedēļ pauda, ka tai nav pieņemama 13.oktobrī Maskavā plānotā svētku uguņošana, kas tikšot veltīta padomju karaspēka paveiktajai Rīgas "atbrīvošanai" no vācu okupācijas.

ĀM atgādina, ka Latvijai un pārējām Baltijas valstīm šī "atbrīvošana" nozīmēja vēl vienu gandrīz 50 gadus ilgu okupācijas periodu.

Ministrija uzsver, ka Latvija kategoriski noraida pēdējā laikā Krievijā valdošos centienus pārrakstīt vēsturi pēc sava prāta un attaisnot staļinistu pastrādātos noziegumus Otrā pasaules kara laikā, tostarp tādus starptautisko tiesību pārkāpumus kā 1939.gada 23.augustā noslēgto Molotova-Ribentropa noziedzīgo vienošanos par ietekmju sfēru sadali Eiropā.

Šī prettiesiskā Padomju Savienības un nacistiskās Vācijas vienošanās pavēra ceļu Otrā pasaules kara sākumam, Padomju Savienības agresijai pret Latviju, kā arī Latvijas okupācijai un aneksijai, kuru par nelikumīgu atzinusi pasaules demokrātisko valstu kopiena, teikts ĀM paziņojumā.

Kā uzsver ĀM, tā apsveic nacisma sagrāvi, bet vienlaikus atgādina pasaulei, ka Latvijai, Lietuvai un Igaunijai brīvības un neatkarības atjaunošana notika nepilnus 50 gadus vēlāk, jo Sarkanās armijas ienākšana tām nozīmēja padomju okupācijas atjaunošanu.

Maskavā plānoto svētku uguņošanu par godu 75.gadadienai kopš padomju karaspēka veiktās Rīgas "atbrīvošanas" no vācu okupācijas Latvija uzskata par nedraudzīgu rīcību.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu