Kurdi apvienojas ar Sīrijas un Krievijas bruņotajiem spēkiem, lai atvairītu Turciju (27)

TVNET/Financial Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Kurdi paziņojuši, ka panākuši vienošanos ar Sīrijas valdību un tās sabiedroto Krieviju, lai atvairītu Turcijas ofensīvu. Šāds solis sperts tikai dažas stundas pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps deva rīkojumu no Sīrijas ziemeļaustrumiem evakuēt atlikušos amerikāņu karavīrus, kuri iepriekš bija kurdu sabiedrotie, ziņo "Financial Times".

Sīrijas valdības mediji ziņojuši par bruņoto spēku nosūtīšanu uz valsts ziemeļiem.

Turcijas ofensīvas mērķis ir izspiest kurdus no tās ierosinātās "drošās zonas", kas iestiepjas Sīrijā apmēram 30 kilometrus no robežas. 

Nedēļas nogalē Turcija veica gaisa uzlidojumus kurdu vadīto Sīrijas Demokrātisko spēku (SDF) pozīcijām. Abas puses zaudējušas desmitiem karavīru un civiliedzīvotāju, norāda BBC.

Turcijas ofensīva un ASV spēku atvilkšana no Sīrijas izsaukusi globālu sašutumu, jo kurdi bija galvenais ASV sabiedrotais cīņā pret "Islāma valsti".

Taču Turcija daļu kurdu SDF rindās uzskata par teroristiem un grib tos padzīt no "drošās zonas", bet pēc tam teritorijā izvietot patlaban Turcijā uzņemtos sīriešu bēgļus. Vairums bēgļu nav kurdi, un izskanējušas bažas, ka šāds solis varētu novest pie etniskās tīrīšanas.

Foto: NAZEER AL-KHATIB / AFP

Kurdi paziņojuši, ka Sīrijas valdība piekritusi izvietot savus karavīrus visā Sīrijas-Turcijas robežas garumā. Tas palīdzēs SDF cīņā pret agresiju un palīdzēs "atbrīvot atlikušās Turcijas armijas okupētās Sīrijas pilsētas, piemēram, Afrinu".

SDF vadītājs Mazlums Abdi norādīja, ka tiks veikti "sāpīgi kompromisi" ar Bašara al Asada valdību un tās sabiedroto Krieviju.

"Mēs viņu solījumiem neticam. Godīgi sakot, ir grūti saprast, kam ticēt," rakstā žurnālam "Foreign Policy" norāda Abdi. "Taču, ja jāizvēlas starp kompromisiem un mūsu tautas genocīdu, mēs, protams, izvēlēsimies savu cilvēku dzīvi."

Jaunākie notikumi pietuvina Asadu viņa mērķim atgūt kontroli pār pilnīgi visām Sīrijas teritorijām. Karš Sīrijā turpinās devīto gadu, autokrātiskais režīms ir nostiprinājies un tā opozīcija kontrolē vien nelielu teritoriju ziemeļrietumos.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu