NYT: Krievija Sīrijā kampaņveidīgi bombardējusi slimnīcas (19)

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas gaisa spēki kampaņveidīgi bombardējuši slimnīcas Sīrijā, lai sagrautu pēdējo pretestību Bašara al Asada režīmam. Jau iepriekš izskanējušās apsūdzības apstiprina laikraksta "The New York Times" veiktā analīze, kas balstīta uz tādiem avotiem kā līdz šim nepublicēta Krievijas gaisa spēku iekšējās komunikācijas ieraksti, novērotās lidmašīnu kustības reģistrs internetā un aculiecinieku liecības.

Laikraksta rīcībā nonākušie materiāli attiecas uz 12 stundu periodu šī gada 5. un 6.maijā, kad tika veikti gaisa uzlidojumi četrām Sīrijas slimnīcām. "Tomēr tā ir četrus gadus ilgusī Krievijas iesaistīšanās Sīrijas pilsoņu karā miniatūrā," norāda "The New York Times". "Šonedēļ, kad Turcijas spēki šķērsoja [Sīrijas] robežu, atvērās jauna konflikta fronte."

Pret Krieviju iepriekš vērstas apsūdzības, ka tā veic sistemātiskus uzbrukumus pret slimnīcām un cita veida ārstniecības iestādēm kurdu kontrolētajās teritorijās, tādējādi palīdzot nodrošināt Asada uzvaru astoņus gadus ilgušajā konfliktā.

Organizācija "Physicians for Human Rights", kas apkopo informāciju par Sīrijā pastrādātajiem uzbrukumiem mediķiem, kopš 2011.gada dokumentējusi vismaz 583 šādus uzbrukumus. 266 no tiem - kopš Krievijas iesaistīšanās 2015.gada septembrī.

Kopš 2011.gada Sīrijā nogalināti vismaz 916 mediķi.

Slimnīcu bombardēšana tīšuprāt vai neievērojot piesardzību ir kara noziegums, taču vainas pierādīšana sarežģīta konflikta apstākļos ir ārkārtīgi sarežģīta. Līdz šim sīriešu mediķiem un cilvēktiesību aizstāvju grupām trūka pierādījumu.

Pastāvīgās dalībvalsts statuss ANO Drošības padomē pasargā Krieviju no kritikas. ANO aģentūras nesteidzas pieprasīt Krievijai, lai tā uzņemas atbildību.

"Uzbrukumi veselības aprūpes jomai Sīrijā, kā arī nekritiskā civilo ēku bombardēšana noteikti uzskatāmi par kara noziegumiem. Tos vajadzētu tiesāt Starptautiskajā krimināltiesā Hāgā," uzskata "Physicians for Human Rights" pārstāve Sūzena Sirkina. Taču Krievija un Ķīna uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kas šo un citu apsūdzību izskatīšanu būtu nodevusi Starptautiskajai krimināltiesai.

"The New York Times" norāda, ka Krievijas valdība tiešā veidā neatbildēja uz jautājumiem par četru slimnīcu bombardēšanu. Tā vietā žurnālisti no Krievijas Ārlietu ministrijas saņēma norādes uz iepriekšējiem paziņojumiem, kuros bija minēts, ka Krievijas gaisa spēki veic precīzi mērķētus uzlidojumus.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs augustā ierosināja izmeklēšanu par slimnīcu bombardēšanu. Izmeklēšana joprojām turpinās, un tās mērķis ir noskaidrot, kāpēc uzlidojumi tika veikti pret iestādēm, kuras labprātīgi bija norādījušas savu atrašanos vietu ANO apkopotam konflikta deeskalācijas sarakstam. Tas tika nodots Krievijai un citām iesaistītajām pusēm, lai pasargātu slimnīcas no šāda veida uzbrukumiem.

Sīrijas mediķi uzskata, ka ANO saraksts kļuva par "mērķu karti" Krievijas un Sīrijas spēkiem, raksta "The New York Times".

No 29.aprīļa līdz septembra vidum uzbrukts kopumā 54 slimnīcām un klīnikām opozīcijas spēku kontrolētajās teritorijās, uzsver ANO cilvēktiesību birojs. Vismaz septiņas no tām centās sevi pasargāt, sniedzot informāciju saraksta izstrādātājiem.

5. un 6.maijā Krievija uzbruka četrām slimnīcām, kas visas bija ANO sarakstā. Vienā no tām - Nabada al Hajata Ķirurģijas slimnīcā Idlibā - mēnesī tika veiktas apmēram 500 operācijas un ārstēti vairāk nekā 5000 pacienti. Ārstniecības iestāde kopš atvēršanas 2013.gadā piedzīvojusi trīs uzbrukumus. Tā nesen tika pārcelta uz pazemes kompleksu, lai pasargātos no gaisa uzlidojumiem.

Nabada al Hajata slimnīcas personāls trīs dienas iepriekš tika evakuēts, jo bija saņemta informācija par iespējamu uzbrukumu. Taču dažu kilometru attālumā esošās Kafra Nabla Ķirurģiskās slimnīcas darbiniekiem tā nepaveicās. Viens no iestādes ārstiem žurnālistiem norādīja, ka četri uzlidojumi ar piecu minūšu intervāliem esot notikuši bez brīdinājuma. Kāds vīrietis, kurš atradās ārpusē tika nogalināts, bet pacientiem un mediķiem nācās lietot skābekļa balonus, lai varētu paelpot.

Ap uzbrukuma laiku virs slimnīcas tika novērota Krievijas lidmašīna, liecina internetā izveidota reģistra dati. Savukārt "The New York Times" rīcībā nonākušie Krievijas gaisa spēku komunikācijas ieraksti liecina, ka Krievijas pilots apstiprina četrus uzlidojumus ar piecu minūšu intervālu.

12 stundu laikā tika bombardētas vēl divas slimnīcas.

Sīrijas mediķi uzskata, ka slimnīcu bombardēšana turpināsies, jo ANO un pasaules valstis nespēj atrast veidu, kā saukt Krieviju pie atbildības.

"Krievijas vai [Sīrijas] režīma arguments vienmēr ir tāds, ka slimnīcas vada teroristi," norāda Nabada al Hajata slimnīcas medmāsa, kura vēlējās palikt anonīma. "Vai tiešām ir iespējams, ka visi cilvēki ir teroristi?

Patiesība ir tāda, ka pēc slimnīcu bombardēšanas tādā vietās kā šī, kur citu slimnīcu nav, par tādām kļūst mūsu mājas."

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu