Izstāde "Ilmārs Blumbergs. Beigas ir."

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka / LETA

18. oktobrī plkst. 18.00 Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā, Jāņa Pliekšāna ielā 5/7, notiks latviešu mākslinieka, scenogrāfa un grafiķa Ilmāra Blumberga (1943-2016) izstādes "Ilmārs Blumbergs. Beigas ir." atklāšana. Zīmējumu cikls "Tenerife 2015" un tēlniecības darbi tiks eksponēti pirmoreiz, informē Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Grudule.

Izstādē tiks eksponēti zīmējumi un nelieli tēlniecības darbi no mākslinieka personiskā arhīva. Vienā zālē būs redzami Ilmāra Blumberga pašportreti no sērijas "Tas pats" (1996-2011), bet otrā - zīmējumu cikls "Tenerife 2015". Ilmāra Blumberga pēdējais tušas un grafīta zīmējumu cikls uz 23 plaukstas lieluma rokas lējuma papīra lapām tapa 2015. gada novembrī Tenerifē, kur viņš pavadīja vienus no pēdējiem dzīves mēnešiem.

Mākslas zinātniece Anita Vanaga zīmējumu ciklu raksturo: "Mākslinieka iedomātā un izvērstā mītpoētika šeit bija redzama dabā - aprimis vulkāns, sacietējusī lava, tumsas un gaismas straujā mija, mēness pa pus debesi, kalns ar plakanu, "nocirstu" virsmu. Kalns Ilmāru Blumbergu pievilka, viņš to jau bija iedomājis agrāk un zīmējis neskaitāmas reizes. Un tad vēl cipreses. "Kāds koks," teica Ilmārs, ņēma lapiņas un skicēja vairākos paņēmienos. Uzzīmēja četras cipreses kā "Četras pēdējās dziesmas", divas cipreses kā "Tie esam mēs", arī melno kvadrātu "BEIGAS IR". Zīmējot plakano kalnu, klāt pierakstīja: "Sveiki! Mēs satiksimies memuāros!" Tenerifes zīmējumos ārējā telpa ir sarāvusies miniatūrā formātā, kustība palēninājusies. Ir izpletusies apziņas telpa. Tajā plaukst skaistuma instinkts, bauda uz detaļām, faktūru, toņiem."

Foto: Koncertizstāde “Kalpotājs. Blumbergs. Kamēr…”.

Pirmo reizi sabiedrībai tiek sniegta iespēja aplūkot Ilmāra Blumberga zīmējumu ciklu "Tenerife 2015" un tēlniecības darbus. Izstādes atklāšanā apmeklētāji saņems arī šo darbu katalogu.

Izstāde tiks eksponēta Raiņa un Aspazijas vasarnīcā no 2019. gada 19. oktobra līdz 2020. gada 22. februārim.

Izstādes tapšanu atbalsta Baltic International Bank, kas ir Blumberga Fonda ilgstošs sadarbības partneris.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu