Turcija noliedz tās ofensīvas izraisītu džihādistu cietumnieku bēgšanu (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Turcija noliegusi, ka tās ofensīva Sīrijas ziemeļos ļāvusi no aizturēšanas nometnēm izbēgt džihādistu grupējuma "Islāma valsts" gūstekņiem, apsūdzot kurdu kaujiniekus par apzinātu cietuma iztukšošanu.

"Mūsu [operācijas] reģionā it tikai viens "Islāma valsts" cietums, un mēs esam redzējuši, ka to iztukšo [kurdu grupējums "Tautas aizsardzības vienības"] YPG," žurnālistiem teicis Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars.

"Ir fotogrāfijas un video, kas to apliecina," viņš piebilda, neprecizējot cietuma nosaukumu.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans iepriekš kā dezinformāciju kritizējis ziņas, ka Turcijas ofensīva pret kurdu spēkiem ļāvusi izbēgt džihādistiem.

"Tā patiesībā ir dezinformācija ar mērķi izprovocēt Ameriku vai Rietumus," viņa teikto citēja laikraksts "Hurriyet".

Jau vēstīts, ka Sīrijas kurdu amatpersonas svētdien paziņojušas, ka, turpinoties Turcijas ofensīvai Sīrijas ziemeļos, gandrīz 800 ārvalstu džihādistu tuvinieki izbēguši no pārvietoto personu nometnes pie Ain Īsas.

Savukārt džihādistu tuvinieki Francijā ziņu aģentūrai AFP paziņoja, ka kurdu sargi likuši sievietēm un bērniem pamest nometni.

"Šodien [svētdien] kurdu sargi atvēra vārtus ārvalstu sievietēm un lika tām pamest nometni," sacīja kādas 24 gadus vecas sievietes māte. Sieviete ar savu zīdaini dēlu nometnē atradusies pusotru gadu.

"Viņi neaizbēga. Viņi [kurdu spēki] viņus negribēja. Viņi gaidīja, kad tos pārņems Sīrijas vai Turcijas spēki, bet viņus izmeta. Vairākas dienas bumbas krita arvien tuvāk nometnei, vairs nebija nevalstisko organizāciju, nebija palīdzības," viņa piebildusi.

Kurdu spēki arī vēstīja, ka piektdien no cietuma reģionā izbēguši pieci "Islāma valsts" džihādisti.

Turcija sesto dienu turpina ofensīvu Sīrijā pret YPG, kuru tā uzskata par teroristisku organizāciju, lai gan vienlaikus tā sniegusi nozīmīgu palīdzību ASV un Rietumvalstīm cīņā pret "Islāma valsti".

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien noliedza, ka ASV karavīru atsaukšana no reģiona rada riskus, no kurdu spēku apsargātiem cietumiem notiks masveida "Islāma valsts" gūstekņu bēgšana.

"Kurdi varētu kādu atbrīvot, lai panāktu mūsu iesaistīšanos. Viegli tos atkal notvers Turcija vai Eiropas valstis, no kurām tie ieradušies, bet tām ir jābūt ātrām," Tramps rakstīja tviterī.

Francija, no kurienes Sīrijā ieradusies lielākā daļa Eiropas džihādistu, svētdien pauda bažas par situāciju un aicināja izbeigt Turcijas ofensīvu.

Saskaņā ar kurdu varasiestāžu sniegto oficiālo statistiku kurdu cietumos atrodas aptuveni 12 000 "Islāma valsts" kaujinieku gan no Sīrijas un Irākas, gan vairāk nekā 50 citām valstīm, bet pārvietoto personu nometnēs tikpat daudz viņu tuvinieku no ārvalstīm - apmēram 4000 sievietes un 8000 bērni.

Cietumu atrašanās vieta netiek izpausta, bet domājams, ka daļa no tiem atrodas netālu no Turcijas robežas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu