ANO aģentūra: 14% pārtikas tiek zaudēti pirms vēl nonāk veikalu plauktos (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veci dārzeņi. Ilustratīvs attēls
Veci dārzeņi. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Apmēram 14% pasaulē saražotās pārtikas tiek zaudēta vēl pirms nonākšanas mazumtirdzniecībā, pirmdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO). 

Šī rādītāja samazināšana ļautu palielināt pasaules ekonomikas izaugsmi un ražīgumu, palīdzētu cīņā pret badu pasaulē un ierobežotu siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešu apmēru, jaunākajā ziņojumā norādījusi FAO. 

Organizācijas ģenerāldirektors Cjui Donjui pauda sašutumu, ka tiek izšķiests tik daudz pārtikas, lai gan pasaulē ik dienu no bada cieš vairāk nekā 820 miljoni cilvēku. 

FAO nošķir pārtikas zudumus, kas rodas ražas novākšanas vai transportēšanas laikā, un pārtikas atkritumiem, kas ir lielveikalos sabojājušies produkti vai patērētāju izmestie. 

2011.gadā ANO paspārnē esošā organizācija lēsa, ka gadā trešdaļa pārtikas pasaulē tiek zaudēta vai izmesta atkritumos, bet jaunākajā ziņojumā atzīts, ka tās ir ļoti aptuvenas aplēses. 

Romā bāzētā aģentūra norādīja, ka vēlāk tiks publiskoti dati, kurā būs apkopota informācija no pirmdien publicētā ziņojuma par pārtikas zudumiem un pārtikas atkritumiem. 

Vienlaikus FAO atzina, ka problēmas risinājums ir ļoti sarežģīts un pilnīga pārtikas zudumu un atkritumu izskaušana nav reāla. 

Kā piemēru var minēt plastmasas izmantojumu, lai pārtiku ilgāk saglabātu svaigu. Tas palīdz pārtikas uzglabāšanā, bet plastmasas piesārņojums kļūst par arvien lielāku problēmu pasaules ekoloģijai. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu