Spānija izdod jaunu starptautisku orderi Pudždemona aizturēšanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Tiesnesis Spānijā pirmdien izdevis jaunu starptautisko orderi Katalonijas ekspremjera Karlesa Pudždemona aizturēšanai, kurš aizbēga uz Beļģiju, lai izvairītos no tiesāšanas par 2017.gada neveiksmīgo reģiona neatkarības mēģinājumu.

Orderi, kurā Pudždemona aizturēšana pamatota ar valsts līdzekļu piesavināšanos un ļaunprātīgu izmantošanu, izdeva Spānijas Augstākās tiesas tiesnesis Pavlo Ljarena neilgi pēc tam, kad līdzīgās apsūdzībās tika notiesāti deviņi citi katalāņu separātistu līderi. Trīs apsūdzētajiem piespriests naudassods.

Viņiem piespriests 9-13 gadu cietumsods par piesavināšanos. Spānijas valdība cer, ka ilgi gaidītais Augstākās tiesas lēmums 12 katalāņu separātistu līderu prāvā beidzot ļaus pārvarēt krīzi Katalonijā. Savukārt reģiona neatkarības atbalstītāji cer uz pretēju efektu - separātistu vienotību un jaunu stimulu protestiem.

Katalonijas valdība 2017.gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas. Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Tikmēr vairāki reģiona līderi, arī Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā. Pieci citi neatkarības līderi, kas aizbēga kopā ar Pudždemonu, dzīvo Beļģijā, Šveicē un Skotijā. No šiem sešiem cilvēkiem četri izsludināti meklēšanā par sacelšanos, bet divi - par valsts līdzekļu piesavināšanos.

Tiesnesis Ljarena jau iepriekš bija izdevis Pudždemona aizturēšanas orderi, bet šoreiz ir atcelta apsūdzība par sacelšanos, aizstājot to ar piesavināšanos.

Sākotnējais visu sešu no Spānijas aizbēgušo katalāņu līderu aizturēšanas orderis tika izdots uzreiz pēc neatkarības pasludināšanas, bet to atcēla 2017.gadā decembrī saistībā ar šaubām, vai Beļģija un citas valstis atzītu apsūdzību par sacelšanos.

Ljarena orderus atjaunoja pērn marta beigās. Divas dienas vēlāk policija Vācijā aizturēja Pudždemonu, kad viņš atgriezās no Somijas.

Tomēr tiesa Vācijā noraidīja izdošanu, jo Vācijas tiesību normās tāda jēdziena nav. Tiesa norādīja, ka Pudždemonu varētu izdot tikai saistībā ar piesavināšanos.

Personu, kas izdota saskaņā ar starptautisku aizturēšanas orderi, var tiesāt tikai atbilstoši orderī izvirzītajām apsūdzībām.

Otro reizi aizturēšanas orderi tika atcelti 2018.gada jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu