Džihādistes notiesā par mēģinājumu sarīkot sprādzienu pie Parīzes Dievmātes katedrāles (5)

TVNET/The Local
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Francijas tiesa pirmdien piecas sievietes-džihādistes notiesāja par mēģinājumu sarīkot sprādzienu pie tūristu iecienītās Parīzes Dievmātes katedrāles pirms tā cieta ugunsgrēkā, vēsta portāls "The Local". Teroristu šūniņas dalībniecēm piespriesti cietumsodi no pieciem līdz 30 gadiem.

Sievietes tika arestētas 2016.gada 4.novembrī, kad pie laukuma katedrāles priekšā tika atrasta automašīna, kurā bija salikti gāzes cilindri. 

Inese Madani un Ornella Giligmana, pret kurām vērstas vissmagākās apsūdzības, bija aplējušas auto ar benzīnu. Viņas plānoja braucamrīku aizdedzināt ar degošu cigareti.

Džihādistes bija plānojušas uzspridzināt automašīnu cilvēku pilnajā vietā, taču terorakts tika novērsts.

Francija kopš 2015.gada kļuvusi par vienu no biežākajiem teroristu mērķiem. Pēdējo četru gadu laikā tur džihādistu teroraktos gājuši bojā 255 cilvēki. Šis ir pirmais gadījumos, kad par terorakta mēģinājumu tiesāta teroristu šūniņa, kurā ietilpst tikai sievietes.

Madani un Giligmanai piespriests attiecīgi 30 un 25 gadu cietumsods.

Tiek uzskatīts, ka viņas darbojušās pēc "Islāma valsts" propagandista Rahida Kasima norādījumiem. Domājams, ka Kasims 2017.gada februārī tika nogalināts gaisa uzlidojumā Mosulā.

22 gadus vecā Madani dažas dienas pēc terorakta mēģinājuma tika aizturēta Parīzes piepilsētā kopā ar divām citām plāna dalībniecēm Sāru Ervuē un Amelu Sakao, kurām katrai piespriests 20 gadu cietumsods.

Visas trīs sievietes policistiem uzbruka ar nažiem. Ervuē sadūra policistu plecā, kamēr policija Madani iešāva kājā.

Giligmana tika aiztirēta Francijas dienvidos.

Piektā sieviete Samija Šalela tika aizturēta par palīdzēšanu Madani slēpties. Viņai piesprieda piecu gadu cietumsodu.

Tiesā izskanēja, ka Madani internetā uzdevās par vīrieti un vervēja "Islāma valstij" sievietes.

Madani pirmdien tiesā apgalvoja, ka nožēlojot izdarīto. "Tobrīd mani plāni bija saistīti ar nāvi. Bet tagad - ar dzīvi," viņa teica.

Precētā trīs bērnu māte Giligmana emocionālā runā aprakstīja "kaunu", ko esot nodarījusi savai ģimenei, un lūdza piedošanu terorisma upuriem. Viņas advokāti norādīja, ka Giligmana esot tā rīkojusies, jo bija iemīlējusies fiktīvajā džihādistā Abdū Džunaidā, kura dēļ pameta savu vīru.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu